nieuws

VK in quarantaine: reizen naar Hoek van Holland met ferry onmogelijk voor particulieren, Kanaaltunnel ook dicht

StenaLine in Hoek van Holland neemt tot 1 januari vanuit het VK alleen beroepsvervoerders mee
StenaLine in Hoek van Holland neemt tot 1 januari vanuit het VK alleen beroepsvervoerders mee
De veerboten vanuit Engeland naar Hoek van Holland en de Europoort nemen tot 1 januari geen passagiers meer mee. Dat besluit heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zondagavond genomen op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Goederenvervoerders mogen nog wel met de ferry. Doordat even later ook de Kanaaltunnel is afgesloten, is het vrijwel onmogelijk om nog vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland te reizen.
Het kabinet wil met de maatregel de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijke variant van het coronavirus is opgedoken, verder beperken. Het gaat om alle Nederlandse havens die worden aangedaan door ferrydiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk: Naast Hoek van Holland ook de Europoort en IJmuiden.
Zondagochtend werd eerst het vliegverkeer vanuit het gehele Verenigd Koninkrijk stilgelegd tot 1 januari. In de loop van de avond werd ook een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk per veerboot ingesteld. Frankrijk besloot even later voor zeker 48 uur de Kanaaltunnel op slot te doen, daarmee de laatste verkeersader met het vasteland afsluitend.Lees meer: StenaLine verwacht meer vraag na vliegverbod Verenigd Koninkrijk
De burgemeesters van Rotterdam en Velsen (waar de haven van IJmuiden onder valt) hebben voor het opschorten van de ferry's gebruik gemaakt van de regionale havenverordening, waarmee havenmeesters schepen geheel of deels de toegang tot de havens kunnen ontzeggen.
Voor zondag 23:00 uur had StenaLine in Harwich nog een afvaart richting Hoek van Holland gepland. Die was helemaal volgeboekt, liet StenaLine zondagmiddag weten. Die veerboot zou wel varen, maar geen particuliere passagiers meenemen.
Vrachtwagens en hun chauffeurs mochten wel aan boord, omdat de reisrestricties niet gelden voor het goederenvervoer.
Door de maatregel zitten nu meerdere Nederlanders vast in het Verenigd Koninkrijk. Zij worden geadviseerd daar een onderkomen te zoeken.