nieuws

Ziekenhuizen: afspraak gaat door, tenzij je ander bericht krijgt van ons

Ziekenhuizen worden platgebeld na het nieuws dat de reguliere zorg wordt afgeschaald. Maar grote gevolgen voor ziekenhuisafspraken in onze regio lijkt het nog niet te hebben. Dat blijkt uit een rondvraag van Rijnmond. Uit de eerste reacties blijkt dat de ziekenhuizen zijn overdonderd door het nieuws.
Het Landelijke Netwerk Acute Zorg heeft dinsdagmiddag laten weten dat alle planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt gestaakt om personeel vrij te spelen in de rest van de zorg. Door het stijgend aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, loopt de druk in de zorg op.
Lees meer: Ziekenhuizen staken planbare ziekenhuiszorg vanwege coronadruk
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht zegt dat iedereen die niets hoort van het ziekenhuis gewoon kan blijven komen. "We schrappen vijf operaties, waarbij patiënten ook nog een bed bezet zouden houden. Dat is het voorlopig. Volgende week, na Kerstmis, beoordelen we de situatie opnieuw", meldt een woordvoerder.

Verrast

Het Erasmus MC is verrast door de inhoud van de brief van minister Tamara van Ark. Een woordvoerder zegt dat urgente zorg, die niet langer dan zes weken kan wachten, gewoon doorgaat. "Denk aan dagbehandelingen en afspraken op poliklinieken. Ook operaties gaan door, zoals bijvoorbeeld hartoperaties en transplantaties."
Het Erasmus MC roept op om niet zelf contact op te nemen met het ziekenhuis om te vragen of een afspraak doorgaat. "Die gaat door, tenzij u daarover bericht krijgt van ons."
De ziekenhuizen Franciscus Gasthuis en Vlietland worden platgebeld door patiënten. Ze vragen de mensen vooral te wachten tot het ziekenhuis wellicht contact opneemt. "Het is goed dat het signaal wordt afgegeven, maar we moeten ook oppassen dat het geen paniekvoetbal wordt", zegt een woordvoerder. "Wij hadden de planbare zorg al deels afgeschaald. Daarnaast zijn er niet veel mensen die rond de feestdagen in een ziekenhuis willen liggen. We hadden dus al een kleiner programma."
In het Maasstad Ziekenhuis was de zorg al voor 35 procent afgeschaald. Dat ging dan bijvoorbeeld om planbare operaties.
Ook het Ikazia Ziekenhuis laat weten dat alleen niet urgente zorg wordt afgeschaald. Urgente zaken, zoals oncologische ingrepen en geboortezorg, gaan gewoon door. Wel is het door het coronavirus erg druk in het ziekenhuis. Zo druk dat woensdag een tweede corona-afdeling wordt geopend. Personeel van deze afdeling komt van andere afdelingen, daardoor is er minder plek voor behandelingen die niet corona gerelateerd zijn. De intensive care van het Ikazia ligt vol, daarom worden nieuwe gevallen doorgestuurd naar andere ziekenhuizen.