nieuws

René beklimt de Mont Blanc tijdens kerstnacht - In Gorinchem!

René Bleuanus uit Gorinchem heeft als ultrasporter voor hete vuren gestaan. Deze kerstavond gaat hij een nieuwe uitdaging aan, éénwaar hij toch even van moet slikken: 109 keer de kerktoren van Gorinchem op en af.
"Het is pittig", puft Bleuanus als hij in fiks tempo naar het topje van de Grote Kerk in het hartje van Gorinchem hopt. De meelopende - en zwetende - verslaggever is hem dan al lang kwijt, want de ultraloper houdt er flink de pas in. Even later zal de verzuring zijn scherpe tanden in kuiten en bovenbenen zetten.
27.000 treden omhoog en ook weer omlaag. Dan heeft Bleuanus dezelfde hoogte afgelegd als naar het topje van de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc. En dat is zijn doel.
De fanatieke sporter houdt van uitdagingen in zijn leven. 254 kilometer hardlopen door de Sahara, een expeditie naar de Noordpool en de Vierdaagse van Nijmegen in militaire bepakking, hij draaide er zijn hand niet voor om. Het overzicht op zijn 'ultra-cv' leest als de achterflap van een Kuifje-album.
Maar zo'n tien tot twaalf uur lang de kerktoren op en neer is een geheel nieuwe dimensie.
René Bleuanus wil naar de top van zijn geliefde Mont Blanc, legt hij uit tijdens een korte pauze in zijn laatste training. "Die 4809 meter hoog. Dus zal ik hier 109 keer op en neer moeten." En weg is hij weer, eindeloos stampend op de stenen treden.

Hoogtemeters maken

De reden van deze onwaarschijnlijke missie? De echte Mont Blanc is vanwege de coronapandemie onbereikbaar en Bleuanus wil toch hoogtemeters maken. "Ik mis de bergen."
(tekst gaat verder onder de foto)

Maar de belangrijkste reden is dat hij zich aangetrokken voelde tot de loodzware Vertical Festive-challenge van het bekende trailplatform Mudsweattrails.nl. "In acht dagen tijd, van kerstavond tot oudjaarsdag, mag je de hoogtemeters verzamelen van je gewenste berg." En dat gaat ver. Tot aan de Mount Everest aan toe.
Aan uitsmeren van dat eindeloze klimmen denkt de Gorinchemmer niet. "Kerstavond beginnen we. Net zolang tot we klaar zijn. Dat zal wel ergens de volgende ochtend zijn."

Naschrift: Gehaald!


Inmiddels is René met vlag en wimpel geslaagd in zijn poging. Hij deed 14 uur en 9 minuten over de 55.372 treden omhoog en omlaag.

Makkelijk was het niet. "Hell in church", vat hij de monstertocht zelf samen. Na de 28e beklimming kreeg René kramp in zijn bovenbenen, daarna in zijn kuiten en tot slot pijn in alle aanhechtingen van knieën en enkels.

Na een nasi-maaltijd op de helft (56 beklimmingen) hervond hij nieuwe krachten en zette door. Bleuanus werd de hele nacht bijgestaan door zijn vriendin en een klein aantal hulptroepen. De laatste keren waren loodzwaar, maar hij zet door en haalt de 'top'.

"Superzwaar, supertof, een echte 'mindgame'. Maar nooit meer!", lacht René na afloop. De spierpijn houdt vervolgens zeker drie dagen aan. Maar het doel is bereikt: de Mont Blanch beklimmen in Gorinchem en daar ging het de ultrasporter om.