nieuws

UPDATE: Binnenkort boek over overleden Rotterdamse dubbelspion George Blake (98)

De in Rotterdam geboren dubbelspion George Blake is op 98-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.
Blake werd in 1922 geboren in het Nieuwe Westen van Rotterdam als George Behar. Hij had een Nederlandse moeder en een Spaanse vader die de Britse nationaliteit had. Op 13-jarige leeftijd werd Blake, die het Britse staatsburgerschap bezat, naar familie in Egypte gestuurd, waar hij studeerde aan een Britse school in de Egyptische hoofdstad Caïro. Tijdens zijn bezoek aan zijn moeder in Rotterdam, maakte Blake het bombardement van 14 mei 1940 mee. In de Tweede Wereldoorlog sloot Blake zich aan bij het verzet en streed hij tegen de Duitse bezetter.
"Als je in Rotterdam bent geboren, dan voel je je overal thuis", vertelde Blake tijdens een interview aan VPRO in 1999. "Want overal ruikt het naar Rotterdam."

Ontsnapt

Hij studeerde Russisch in Cambridge en werkte na de Tweede Wereldoorlog jarenlang voor de Britse geheime dienst MI6, maar hij liep tijdens de Koude Oorlog over naar de toenmalige Sovjet-Unie. Blake werd communist tijdens de Koreaanse Oorlog, die duurde van 1950 tot 1953. Tijdens die oorlog zat hij gevangen in Seoul. Nadat Blake in 1961 werd verraden door een overgelopen Pool, kwam de geboren Rotterdammer in een Britse gevangenis terecht. Hij werd veroordeeld tot 42 jaar cel voor spionage.
Maar Blake ontsnapte in 1966 uit de Wormwood Scrubs-gevangenis in Londen, waarna hij onderdook in de Sovjet-Unie. Vervolgens was Blake jarenlang voor de geheime dienst KGB actief. Ook vertaalde hij werken van Lenin, de eerste leider van de Sovjet-Unie, in het Nederlands.
Over het leven van Blake maakte de BBC de documentaire Masterspy of Moscow. In 1995 ging het toneelstuk Cell Mates in premiere, dat is gebaseerd op de ontsnapping van Blake uit de Londense gevangenis Wormwood Scrubs, met in de hoofdrollen Stephen Fry en Rik Mayall.
Tot aan zijn dood heeft Blake in Rusland gewoond. "Hij hield oprecht van ons land", meldt het Russische staatspersbureau. De Russsiche president Poetin heeft de familie van Blake gecondoleerd.

Boek

In februari verschijnt een boek over George Blake van de hand van journalist/auteur Simon Kuper. Hij sprak in 2012 in Rusland met de geboren Rotterdammer. In zijn boek gaat het ook over de liefde van de hoofdpersoon voor zijn geboortestad, waar hij in 1940 het bombardement meemaakte. Blake kreeg in Moskou zelfs een satellietontvanger om Nederlandse tv-programma's te kunnen bekijken.