nieuws

Orgel Joke: 'Ik ben maar een hobbyspeler, dat mijn liedjes zo aanslaan is zo bijzonder'

"Ik had nooit verwacht of kunnen bedenken dat dit zo groot zou worden, heel bijzonder." Dat zegt Joke Meijer die inmiddels een nationale bekendheid is geworden als Orgel Joke. "Het jaar begon heel raar, met veel verdriet. Wat er daarna gebeurde, heeft me er echt doorheen getrokken."
De 71-jarige Vlaardinger verloor begin van het jaar haar man. Omdat ze vroeger veel orgel speelde, stimuleerde haar zoon haar om dat opnieuw te doen. Als afleiding. "In het begin postte mijn zoon de liedjes op Instagram, omdat ik dat zelf niet kon."
Joke maakte vijf liedjes per week, maar dat was op een gegeven moment niet meer te doen. "Ik kwam helemaal niet meer toe aan het huishouden", lacht ze. "Je moet soms veel oefenen om een liedje goed te spelen. Daar is tijd voor nodig. Dus ik ben toen van vijf naar drie liedjes per week gegaan."

Opnamen

Ook haar zoon was veel meer tijd kwijt aan opnemen, posten op - en het bijhouden van haar Instagram-account. "Omdat het ook voor hem te druk werd, heeft hij me op een gegeven moment geleerd om het zelf te doen. Nu post ik mijn video's zelf."
Ondertussen groeide haar bekendheid en werd ze ook steeds vaker gevraagd om interviews te geven. "Ik ben maar een hobby-speler. Dat dit gebeurt, is zo ontzettend bijzonder. Ik ben zo dankbaar."
Joke denkt dat haar bekendheid allen met corona te maken heeft. "Mensen zitten niet zo lekker in hun vel. Ze zoeken afleiding. En ze vinden het leuk dat mezelf blijf. Als er iets niet goed gaat, dan zeg ik dat ook. Ik probeer ook altijd een tekstje te schrijven onder de video's om mensen een hart onder de riem te steken."
Of ze ook iets verdient aan haar bekendheid en haar Instagram-account met inmiddels ruim 36 duizend volgers? "Alles wat ik verdien, geef ik aan een goed doel", vertelt ze. "Ik heb bij 'Ik houd van Holland' en 'Ranking the Star gezeten en daar kreeg ik geld voor", vertelt ze. "
Aan haar instagramposts verdient ze geen geld. "Als dat wel zou gebeuren en als ik in de toekomst weer geld krijg, gaat dat ook naar een goed doel."

Toekomst

Het komend jaar kunnen we blijven genieten van de liedjes van Joke. "Ik hoop dat we zo snel mogelijk terug gaan naar het normale leven." Dan hebben mensen volgens haar iets minder behoefte aan haar liedjes.
Maar voor het zover is, gaat Joke vrolijk verder. "Ik ben constant op zoek naar liedjes die leuk en niet te moeilijk zijn om te spelen. Er zijn ook mensen die mij liedjes brengen sturen die niet zo moeilijk zijn. Dat is erg lief."
Het volgende liedje komt woensdag online. Of ze dan meteen aan de slag gaat met een nieuw lied? "Nee, eerst komt Radio10 nog langs voor een interviewtje en een liedje."