nieuws

Willibrordschool: 'Nog geen idee hoe besmetting is ontstaan, maar geen link met Engeland'

De Willibrordschool in Bergschenhoek tast nog in het duister over de uitbraak van de Britse variant van het coronavirus op de school. Dat zegt Saskia Schenning, voorzitter van het college van bestuur van Laurentius Stichting, waar de school onder valt. "We hebben geen idee hoe de besmetting is ontstaan, maar we weten via de GGD dat er geen link is met Engeland."
Schenning hoorde maandagmiddag voor het eerst over de besmetting in Bergschenhoek. "De GGD zocht contact en liet weten dat het inderdaad de Engelse variant betrof. Natuurlijk is dat balen en zorgelijk. We zijn de eerste school in Nederland, dus dan weet je dat er veel aandacht voor is."
Lees meer: Britse coronavariant opgedoken op school Bergschenhoek
Een van de besmette mensen, een 38-jarige lerares van de school, is vorige week donderdag overleden. Het is niet duidelijk of haar overlijden een gevolg is van de coronabesmetting. Daar wordt volgens Schenning ook geen onderzoek naar gedaan. Ook is onbekend of zij de Britse variant onder de leden had.

Aanvankelijk langzaam

Vanaf eind november heeft de school te kampen gehad met veertig besmettingen onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten. Bij vijf daarvan is een link gelegd met de Engelse variant van het virus, zegt Schenning.
"Het gaat niet om een flinke uitbraak, maar het ging aanvankelijk langzaam. Rond 8, 9 december ging het te snel naar onze smaak. Dus we hebben toen op eigen initiatief ook besloten om op 11 december de eerste locatie van de Wilibrordschool en op 14 december de tweede locatie te sluiten."
Die sluiting was dus een aantal dagen voor premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie bekend maakte dat de scholen de deuren weer moesten sluiten. "We vonden het te snel gaan en we moeten de veiligheid van collega's, ouders en leerlingen kunnen garanderen", legt Schenning het besluit uit.

Speciale teststraat


Inmiddels is een brief gestuurd naar alle ouders, hun huisgenoten en de teamleden van de school. "Met écht een oproep om zich te laten testen; daar is ook een speciale teststraat voor ingericht bij Rotterdam The Hague Airport. Ook worden alle ouders gevraagd een vragenlijst in te vullen."
Volgens de voorzitter staan de ouders er welwillend tegenover. "De eerste reacties wijzen uit dat ze zich gaan laten testen. Ik denk dat iedereen tegen een bredere verspreiding van het virus is. Er is een groter belang dan alleen het belang van deze school."

Geen eng idee

In de winkelstraten van Bergschenhoek lijken niet veel mensen zich druk te maken om de coronauitbraak: "Ja, ik heb het nieuws wel gehoord", zegt een vrouw die haar boodschappen in haar fietstassen stopt. "Maar ik heb geen kinderen meer die op school zitten. Dus mij maakt het niet uit."
De uitbraak op de school vlakbij vindt een man van middelbare leeftijd geen eng idee. "Ik ben er heel nuchter in. Bergschenhoek is een voorstad van Rotterdam, en ook vlakbij Den Haag. Vanuit de grote steden komt het hier naar toe, het kan overal vandaan komen."
Een winkelende vrouw valt hem bij: "Dat het hier gebeurt is jammer. Ik had al gelezen van Amsterdam, Rotterdam en toen dacht ik, dan komen wij ook aan de beurt. Ik maak me er niet druk om."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl