nieuws

Rotterdammers de gevangenis in voor overval in politiekleding op PostNL-vrachtwagen

Archieffoto
Archieffoto
Vier mannen uit Rotterdam en Den Haag zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld voor een overval op een PostNL-vrachtwagen. Twee van hen hadden bij die overval begin dit jaar politiekleding aan. Ze zeiden de lading te willen controleren op de aanwezigheid van cocaïne, maar gingen er uiteindelijk met de pakketjes vandoor.
De mannen, allen tussen de 26 en 28 jaar oud, zijn tot gevangenisstraffen van achttien tot vierentwintig maanden cel veroordeeld.

Telefoons, computers en schoenen

Bij de overval, die op 3 februari 2020 plaatsvond, werd de chauffeur van de vrachtwagen tegen de wand van de laadruimte geduwd, gefouilleerd en na afloop opgesloten in de laadruimte. Hierbij maakte het viertal grote hoeveelheden telefoons, computers en schoenen buit. De daders reden in voertuigen met gestolen kentekenplaten.
De rechtbank vond de manier waarop de goederen zijn weggenomen 'ronduit brutaal'. "Burgers dienen te kunnen vertrouwen op personen in politie-uniform. Dit vertrouwen wordt beschaamd door het vals gebruik hiervan", aldus de rechtbank.
De mannen die het politie-uniform aanhadden, hadden volgens de rechtbank een groter aandeel in de overval dan de andere twee. Zij hebben dan ook 24 maanden cel gekregen, tegenover 9 voor de andere twee. Eén Rotterdammer is tot 24 maanden cel veroordeeld, de ander heeft 9 maanden gekregen.
Alle vier de mannen moeten de vrachtwagenchauffeur samen een schadevergoeding van ruim 54 duizend euro betalen.