nieuws

'Kist van Quist' wordt van binnen weer gezellig

ROTTERDAM - De Rotterdamse Schouwburg krijgt in 2010 een opknapbeurt. Te veel bezoekers vinden het gebouw kil en gedateerd en daarom worden de foyer en andere bezoekersruimtes komende zomer voor vier miljoen euro opgeknapt.
'De kist van Quist': dat is de bijnaam voor de Rotterdamse Schouwburg. Het gebouw werd ontworpen door architect Wim Quist en in 1988 geopend. Voor díe tijd was het een modern, ruimtelijk en gedurfd gebouw maar twintig jaar later vinden bezoekers én de directeur het interieur gedateerd en kil.
Vooral de foyer en de traphallen moeten een sjiekere uitstraling krijgen. Het credo is: weg met de jaren-80 materialen en meer ruimte voor grandeur. Een nieuw plafond, marmeren vloer, videowall, tapijt op de trappen en nieuwe sofa's staan op het verbouwingslijstje.
Maar nooit meer zal de Rotterdamse Schouwburg worden zoals het vroeger was. De eerste Rotterdamse Schouwburg leek in geen enkel opzicht op het gebouw van nu. Het lag destijds aan de Aert van Nesstraat en werd gebombardeerd in 1940. Uitgever Aad Speksnijder is vijf jaar bezig geweest om de geschiedenis van de Rotterdamse Schouwburg in beeld te brengen in een fotoboek. Vrijdag wordt dat boekwerk uitgebracht.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een noodschouwburg. Het gebouw werd gebouwd met puinresten van het bombardement. De noodschouwburg was in de jaren 80 hard aan vervanging toe. Ruim 20 jaar later is het interieur van architect Quist alweer gedateerd.
De verbouwing begint komende zomer en moet in oktober klaar zijn. In september gaat de schouwburg dicht, dan worden de voorstellingen ergens anders gespeeld.
Aan de zalen verandert helemaal niets, want die schijnen de allermodernste van Nederland te zijn.