nieuws

Gewond door cobra's en vuur: zes opnames in Maasstadziekenhuis

Archieffoto
Archieffoto
In het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn vijf mensen opgenomen met verwondingen die ze hebben opgelopen door vuurwerk of vuur. Ook ligt er een iemand op de afdeling trauma-chirurgie. Deze patiënt moet een oog missen, nadat een pot vuurwerk in zijn gezicht ontplofte.
Van de vijf slachtoffers in het brandwondencentrum is er één geraakt door een cobra. De ander door een steekvlam die is ontstond door cobra's die in benzine waren gedoopt. De andere drie gewonden liepen letsel op door ongelukken met vuren. Eén van hen ligt op de afdeling Intensive Care van het gespecialiseerde ziekenhuis.
Het Brandwondencentrum verwacht in de loop van de dag nog een kindje van vijf jaar op te nemen. Dit slachtoffertje wordt vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht overgebracht naar Rotterdam met derdegraads brandwonden. De verwondingen ontstonden nadat vuurwerk in de kleding van het kind terecht was gekomen.
De spoedeisende hulp van het Rotterdamse ziekenhuis heeft tientallen telefonische (video)consulten gehad met andere ziekenhuizen om te adviseren over brandwonden. Dat zijn er volgens een woordvoerder meer dan andere jaren.
Het Erasmus MC in Rotterdam heeft in de nieuwjaarsnacht geen vuurwerkslachtoffers opgenomen. Voor de nachtploeg in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is het een rustige nacht geweest: "Het was een nacht als alle andere", laat een woordvoerder weten. Dat geldt ook voor het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.
Bij het Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam zijn zes mensen binnen gebracht die hulp nodig hadden vanwege drank- of drugsgebruik. "Het was druk maar het was te doen", aldus een woordvoerder.
In het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is het vrij rustig gebleven. "Opvallend verschil met andere jaren is dat er nu geen minderjarigen met alcoholproblemen zijn binnengebracht", zegt een woordvoerder. Eén slachtoffer met vuurwerkletsel is vanuit het ziekenhuis in Dirksland overgebracht naar het Brandwondencentrum in Rotterdam.
Ook bij de vestigingen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in de Drechtsteden zijn geen vuurwerkslachtoffers opgenomen. In het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem zijn twee mensen binnen gebracht met vuurwerkletsel, maar ook daar spreekt een woordvoerder van een rustige nacht.