nieuws

Desiree is op de vlucht voor vieze lucht Capelle aan den IJssel en wil verhuizen naar Gelderland

Desiree Brouwer uit Capelle aan den IJssel is luchtvluchteling. Vanwege de slechte luchtkwaliteit in de regio Rijnmond en haar astma wil ze naar Gelderland verhuizen. Daar is de lucht namelijk het schoonst van Nederland.
De astmapatiënte zegt zich veel beter te voelen in Gelderland. Ze is vaak op bezoek bij haar zoon, die in het Gelderse Ede woont, en zegt het echt te kunnen merken dat het beter met haar gaat wanneer ze een paar dagen in Gelderland op bezoek is.
Desiree is niet de enige Nederlander met verhuisplannen. Tienduizenden Nederlanders willen volgens Omroep Gelderland om dezelfde reden weg uit de Randstad. "Twee derde van de mensen met een longziekte heeft echt last van ongezonde lucht", zegt Michael Rutgers van het Longfonds. "Die mensen worden er benauwder of zieker van en moeten soms zelfs opgenomen worden. Één op de acht van die mensen overweegt om te verhuizen."

Handjevol gemeenten doen mee met Schone Luchtakkoord

Belangrijke oorzaak van de slechte luchtkwaliteit in Nederland is volgens het longfonds de uitstoot van bedrijven, maar ook de uitstoot door veeteelt, houtkachels en dieselauto's speelt een grote rol. "Door middel van gemeentelijke verordeningen kan die uitstoot drastisch verminderd worden", zegt Michael Rutgers.
Alle provincies behalve Limburg doen mee. "Alleen de ondertekening van het Schone Luchtakkoord (een akkoord waarin partijen aangeven de luchtkwaliteit te willen verbeteren) door de gemeenten schiet niet op." Er hebben zich nog maar 56 gemeenten van de 355 achter het akkoord geschaard.

'Duizenden mensen overlijden eerder dan nodig'

"12.000 mensen overlijden eerder dan nodig als gevolg van slechte luchtkwaliteit", aldus Rutgers. Ook Desiree Brouwer vindt dat er haast met het Schone Lucht Akkoord gemaakt moet worden. "Ik denk dat het heel belangrijk is om die schone lucht voor iedereen te creëren en niet alleen wij als 'luchtvluchteling' moeten vluchten, maar dat we voor iedereen zorgen dat het hier schoon is. Want iedereen heeft daar last van en het heeft voor iedereen impact."