nieuws

Vier eeuwen aan uitvindingen en innovaties in De Kunsthal

ROTTERDAM - De Kunsthal toont uitvindingen en innovaties van de afgelopen vier eeuwen tijdens de tentoonstelling Made in Holland. Die is vanaf zondag toegankelijk voor publiek en is voor volwassenen en voor kinderen interessant.
Nederlandse Willie Wortels zijn er meer dan genoeg. Door de eeuwen heen hebben veel Nederlanders gedacht dat ze het ei van Columbus gevonden hadden en daarvoor ook octrooi aangevraagd. Een groot deel van die vindingen is niet verder gekomen dan het idee van de aanvrager, maar veel andere ideeën zijn uitgevoerd.
In de Kunsthal zie je van al die innovaties en uitvindingen veel voorbeelden op de tentoonstelling Made in Holland. Aanstaande zaterdag wordt die officieel geopend. Er zijn veel prototypes te zien van vervoersmiddelen en apparaten van de TU in Delft. En vanuit het Nationaal archief is een selectie opgehangen van de vele octrooien die zijn aangevraagd.
Het eerste officieel aangevraagde octrooi komt van de beroemde ingenieur, wiskundige en natuurkundige Simon Stevin. Het boek waarin dat octrooi is vastgelegd stamt uit 1584 en is te zien in de Kunsthal. Uit de tentoonstelling blijkt dat Nederlanders vooral goed zijn in het verder ontwikkelen van uitvindingen.
Innovaties als de stormbestendige paraplu, de klapschaats en de Maxi Cosi komen van Nederlandse bodem. De tentoonstelling is voor ouderen en voor kinderen. Zij kunnen de uitvindingen zelf beproeven. Zo is het mogelijk om in een windturbine de stormbestendige paraplu uit te proberen.