nieuws

Drukte op testlocaties in Lansingerland voor grootschalig testen op corona

Alle ogen zijn woensdag gericht op de gemeente Lansingerland. Daar moeten de komende dagen ruim zestigduizend inwoners getest worden op corona, met bijzondere belangstelling voor de Britse variant daarvan. Na een eerdere uitbraak willen de GGD en het Erasmus MC liefst alle inwoners van Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk boven de 2 jaar testen. Dat lijkt goed van start te gaan. Woensdagochtend is het al druk op de testlocatie van Bergschenhoek: sporthal De Ackers.
Het grootschalige onderzoek moet in beeld brengen hoe het virus zich verspreidt en of de Britse variant veel besmettelijker is, bijvoorbeeld ook onder kinderen. Daarvan werd eerder gedacht dat ze vanwege hun leeftijd minder gevaar vormden op verspreiding van het virus. Lees meer: Alles wat je wil weten over het grote corona-onderzoek in Lansingerland
Vanaf 08:30 uur zijn drie extra testlocaties opengegaan. Gezinnen, jongeren en ouderen: allemaal zijn ze bereid mee te werken en horen ze van dorpsgenoten dat ze zich gaan laten testen. Ouders nemen hun kinderen mee en vertellen het belangrijk te vinden om zicht te krijgen op de verspreiding van de Britse variant. Maar ze hopen ook dat het onderzoek helpt de scholen weer open te krijgen.

'Goed voor Nederland'

Een 13-jarige loopt als een van de eersten tevreden naar buiten in Bergschenhoek. "Gewoon een stokje in m'n keel en in m'n neus. Was best wel snel, zo gedaan. Het moet, het is goed voor Nederland."
Hij moet van zijn ouders, maar wil uit zichzelf ook al meewerken aan het onderzoek. Ook omdat het onderzoek meehelpt bij het besluit de scholen eerder te openen. Daar kan de tiener niet op wachten.
"Thuis is vreselijk, dat wil je niet, achter een beeldscherm. Ik wil gewoon met vrienden zijn." Die vrienden hebben overigens ook allemaal een afspraak staan om zich te laten testen voor het onderzoek, vertelt hij.
Er ontstaat voor het sportcentrum al een rij. De drie extra testlocaties in de gemeente Lansingerland willen zeshonderd tot achthonderd testen per dag uitvoeren. Binnen 24 uur is de uitslag bekend. Er wordt getest met de reguliere PCR-test. Mocht iemand besmet blijken, dan wordt dat monster extra geanalyseerd in het Erasmus MC om te kijken of het om de Britse mutatie gaat. Lees meer: Binnen één dag drie testlocaties uit de grond gestampt in Lansingerland

Scholen weer open

Een gezin, vader en moeder met twee kleine kinderen, werkt ook graag mee aan het onderzoek. "Zodat we meer te weten komen hoe het zich verspreidt, vooral onder kinderen. Hopelijk dat het bijdraagt aan het snel weer openen van de scholen."
Over de twee kinderen werd nog wel even getwijfeld. "Ze hebben geen klachten. Als ze wel klachten hebben en nóg een keer getest moeten worden, is het wel vervelend als ze al een keer geweest en een minder fijne ervaring hadden."
De ouders van de andere kinderen uit de klas werken ook allemaal mee, weet de vader van het gezin. "Ik denk dat we er met z'n allen voor willen gaan om 25 januari de scholen weer open te krijgen. Voor de kinderen en voor heel Nederland eigenlijk.

Sabbelwatje

Voor kinderen bij wie de PCR-test niet lukt, is er een alternatief: het sabbelwatje. Dat is een soort lolly van speekselwatten. Kinderen moeten daar tien minuten op sabbelen, dan is er genoeg speeksel verzameld voor een zo betrouwbaar mogelijke test op de aanwezigheid op het coronavirus.
Kinderen onder de twee jaar hoeven niet getest te worden. Volgens de GGD is het voor kinderen in deze leeftijdsgroep erg belastend om ze te testen en is speekselafname lastig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl