Rotterdam overweegt aanbieden excuses voor slavernijverleden

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam overweegt zijn excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Wat de financiƫle en symbolische gevolgen ervan zouden zijn en of het samen met Amsterdam of met het Rijk moet gebeuren, zijn een aantal van de vragen waar het college over gaat nadenken, meldt mediapartner NOS.

Ook vraagt het stadsbestuur zich af of de excuses zouden gelden "namens het college, het stadsbestuur inclusief de raad, voor de gemeente of voor alle Rotterdammers". Het bestuur wil zich laten adviseren door wetenschappers en rechtsgeleerden.

"Het college realiseert zich dat de samenleving behoefte heeft aan snelle antwoorden. Maar áls excuses gemaakt worden, dan moet dit ten volle gerealiseerd worden en moeten de woorden gewicht en bewuste consequenties hebben", staat in een brief aan de gemeenteraad.

Beladen term

De Rotterdamse brief is een reactie op een onderzoek dat het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) de afgelopen twee jaar deed in opdracht van de gemeente. Daarin staat dat de stad 'tot over zijn oren' in de slavernij zat.

Tot nog toe heeft het kabinet alleen "diepe spijt en berouw" getoond: tot daadwerkelijke excuses kwam het niet.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: