De Week van Hamza over: Ajax-Feyenoord, de val van Rutte III en de sneeuw van morgen

Hamza Karaman ontmoette ik op 19 november. Vroeg in de ochtend waren twee kippenvangers druk bezig, en Hamza gaf zijn niet mis te verstane mening over wat zich rond zijn garagebedrijf afspeelde.

Iedere vrijdag leg ik hem een paar vragen voor naar aanleiding van de gebeurtenissen in die week. Deze vrijdag de 15e januari hebben we het over de val van het kabinet, de wedstrijd Ajax-Feyenoord, de verwachte sneeuwval dit weekend en de mogelijke invoering van de avondklok.

Bekijk hier de week van Hamza!

Twintig jaar geleden lieten Franse voetbalfans een haan en waarschijnlijk ook wel een paar kippen vrij rond De Kuip. De haan is de mascotte van het Franse voetbalelftal, vandaar. Maar twintig jaar later is het volgens ondernemers op het industrieterrein bij de Kuip en Stadsbeheer volledig uit de hand gelopen. Dar werden er 150 kippen geteld. En dus verdwenen ze in kooien richting een opvang in Drenthe.

Hamza was verbaasd. Hij had totaal geen last van de kippen en vroeg zich met een lach in zijn ogen af 'of Stadsbeheer niets beters te doen had'. De garagehouder vertelde dat de kippen iedere ochtend naar hem toe kwamen, zodra hij zijn auto uitstapte. Ook zijn hond werd goede maatjes met de kippen. Toen Hamza vertelde dat hij de kippen zo gezellig vond en er een "koekelekoek" uit gooide, ging de video die Rijnmond van hem maakte viral. Hamza werd een hit. Hij schoof zelfs aan in de talkshow van Beau.

Allemaal leuk en aardig, maar ik ben Hamza namens Rijnmond op blijven zoeken. Inmiddels heb ik kennis gemaakt met zijn vader Muhsin en familieleden Kerim en Kadir. Er scharrelt altijd wel familie rond in de garage aan het Rotterdamse Hoendiep.

De ontmoetingen met Hamza gaan natuurlijk in eerste instantie over de kippen. Zijn uitspraken hebben mensen aangezet om een donatie te doen voor een kippenhok. En die is er inmiddels. Een heuse kippenvilla. Inmiddels heeft Hamza zijn eerste drie sierkippen aangevuld met drie haantjes. Twee daarvan spannen samen tegen de derde, dus dat wordt nog een hele klus om de lieve vrede te bewaren.

Hamza ontfermt zich over de haan die gepest wordt. Hij heeft hem een apart plekje gegund op een hoge plank tussen de autobanden en hij gaat het haantje trainen om op zijn schouder te zitten. Als het plan loopt zoals hij dat in gedachte heeft, staat hij straks aan de auto's te sleutelen met de haan op zijn schouder. De outcast-haan heeft nog geen naam. Daarvoor wacht Hamza de naam van de nieuwe minister-president af. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: