nieuws

Rotterdam scheldt duizenden slachtoffers van toeslagenaffaire schulden kwijt

Archieffoto
Archieffoto
De gemeentelijke schulden van de 3 duizend slachtoffers van de toeslagenaffaire worden ook kwijtgescholden. Dat maakte wethouder Grauss donderdag bekend in de gemeenteraad. Rotterdam is de stad met het grootste aantal gedupeerden. Eerder deze week besloot de overheid al om de schulden kwijt te schelden.
De wethouder reageert op een voorstel van de partijen NIDA en de ChristenUnie-SGP. Grauss wil "rust en een snel herstel voor de slachtoffers". Alleen niet alle gedupeerden zijn bij de gemeente bekend. De overheid heeft toegezegd snel alle persoonsgegevens van de gedupeerde ouders naar de gemeente toe te sturen. Het is nog niet bekend hoe groot de totale schuld is die door de gemeente wordt kwijtgescholden.

Schulden kwijtgescholden

Vooralsnog hebben 1118 Rotterdammers zichzelf bij de Belastingdienst gemeld. Zij komen in aanmerking voor het compensatiebedrag van 30 duizend euro die tot op heden geen enkele gedupeerde heeft ontvangen. Slachtoffers kunnen zich melden bij het Hulpteam Toeslagen Rotterdam, een samenwerking van de gemeentelijke ombudsman en de gemeente Rotterdam.
Eerder deze week maakte demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) bekend dat gedupeerden de schulden die ze hebben bij overheidsinstanties niet meer hoeven te betalen. Hiermee wordt voorkomen dat de ouders als ze compensatie krijgen dat bedrag niet weer moeten inleveren bij schuldeisers.
Afgelopen vrijdag viel het kabinet over de toeslagenaffaire. Minister Wiebes van Economische Zaken stapte op als minister. Hij was tijdens de affaire de verantwoordelijke staatssecretaris van Financiën. Lodewijk Asscher stopte donderdag als lijsttrekker bij de Partij van de Arbeid (PvdA) vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Behandeld als fraudeur

Veel ouders kwamen in de problemen, doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld. Ze moesten soms tienduizenden euro's aan toeslagen terugbetalen, wat leidde tot financiële en sociale problemen. In Rotterdam zijn naar verwachting zo'n drieduizend mensen slachtoffer. Een speciale commissie onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat de gedupeerden ongekend onrecht is aangedaan.
Lees ook: Diep in de schulden en emotioneel aan de grond- Genista is een van de drieduizend Rotterdamse slachtoffers van de toeslagenaffaire
In het debat met wethouder Grauss vandaag in de gemeenteraad wilde NIDA weten of er ook in de opsporing in Rotterdam bij fraudezaken met targets is gewerkt. Denk wilde weten of er in Rotterdam bij fraude-opsporing mensen vergelijkbaar onrecht is aangedaan zoals bij de kindertoeslagenaffaire. Wethouder Grauss heeft gezegd het te onderzoeken en later met meer informatie te komen.