nieuws

Veel mis met brandveiligheid in woningen Oude Noorden

ROTTERDAM - Een grote controle in het Rotterdamse Oud Noorden heeft uitgewezen dat er nog veel schort aan de brandveiligheid in woonhuizen in dit deel van de stad.
Veel mensen blijken nog altijd geen rookmelder te hebben, en als er één hangt doet hij het vaak niet. Verder is de brandweer op veel onveilige elektrische apparaten gestuit en zijn vluchtwegen soms geblokkeerd. Dit was een proef, maar als het aan de brandweer Rotterdam-Rijnmond ligt worden volgend jaar in heel Rotterdam woningen gecontroleerd op brandveiligheid.
Zo'n zeshonderd bewoners van het Oude Noorden gaven de afgelopen maand toestemming aan de brandweer om hun huis te controleren. Als dank krijgen ze gratis rookmelders. Volgens de brandweer is dit de meest effectieve vorm van preventie. "Een foldertje over rookmelders leggen mensen weg, of gratis rookmelder worden niet op de juiste manier opgehangen." zegt Peter Schuurmans van de brandweer Rotterdam-Rijnmond. Juist het persoonlijke contact en het proffessioneel bevestigen van de rookmelders zou echt helpen.
In februari vinden de controles ook plaats in Delfshaven. De brandweer wil de controles ook graag in de rest van Rotterdam uitvoeren, maar daar is een hoop geld voor nodig. De brandweer hoopt op medewerking van de gemeente, woningcorporaties en verzekeringsmaatschappijen.
In Nederland vielen dit jaar tot nu toe 30 dodelijke slachtoffers als gevolg van woningbranden.