Havenga plaatst zich met waterpolo dames voor Olympische Spelen

Rotterdammer Arno Havenga heeft zich met de Nederlandse waterpolo dames geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Op het Olympisch kwalificatietoernooi in Triëst won Oranje in de halve finale met 7-4 van Griekenland. Daardoor is een plek op de Olympische Spelen veiliggesteld.

Voor bondscoach Havenga en de Oranje dames is het behalen van een ticket voor Tokio een opluchting. In 2012 en 2016 liepen de waterpolosters kwalificatie nipt mis door de beslissende duels tegen Italië en Spanje te verliezen.

De Rotterdamse Maud Meegens was de grote dame aan de kant van Oranje. Mede door haar drie treffers is het ticket naar Tokio veiliggesteld. Volgens de bondscoach speelde keepster Debby Willemsz uit Spijkenisse ook een goede wedstrijd. "We hebben een bescheiden feestje gevierd", vertelt Havenga op Radio Rijnmond. "We zijn allemaal superblij." Wat nu nog rest, is de finale van het OKT tegen Hongarije op zondagavond. Een duel om des keizers baard.

Luister hieronder naar het interview met waterpolobondscoach Arno Havenga. De tekst gaat verder onder het fragment:

Bij Havenga is een last van zijn schouders gevallen: "Je leeft al lange tijd naar één wedstrijd toe. Daar moet het gebeuren. We zijn Europees kampioen en tweede van de wereld geworden. Dat wordt snel vergeten, als je de Olympische Spelen niet redt. Ik ben er blij mee dat we deze weg goed voort kunnen zetten. We hebben de afgelopen acht jaar een goed traject gehad."

'Hopen dat de Spelen doorgaan'

Volgens de Britse krant The Times hangen de Olympische Spelen echter aan een zijden draadje. Het mondiale evenement zou mogelijk niet doorgaan. "Dat bericht kwam ook bij ons binnen", zegt Havenga. "Ik heb het met de staf even besproken, maar expres niet met de speelsters. Maar zij hebben het ook gelezen. Het mooie wat ik vind is dat niemand vragen of opmerkingen hierover heeft gemaakt. Iedereen was gefocust om zich te kwalificeren."

De Nederlandse waterpolodames gaan zich nu voorbereiden op Tokyo. "We hopen dat die Spelen doorgaan. We gaan ons zo goed mogelijk voorbereiden en we zien wel of we gaan afreizen", stelt Havenga.

Meer over dit onderwerp:
Sport Waterpolo Olympische Spelen
Deel dit artikel:

Reageren