nieuws

Landmacht springt bij in Capels revalidatiecentrum: 'Deze locatie had anders niet open gekund'

Twee maanden geleden stond hij nog in de frontlinie in Afghanistan, nu brengt hij pillen rond in revalidatiecentrum Avanze van zorginstelling Laurens in Capelle aan den IJssel. Met tien collega's van de Koninklijke Landmacht probeert sergeant Thomas de druk op de zorg daar de komende weken te verlichten.
De zorginstelling aan de 's-Gravenweg moest afgelopen tijd even helemaal dicht. "We hadden een grote uitbraak hier, waardoor de medewerkers ziek waren en we de patiënten moesten uitplaatsen. We waren daardoor in één klap 24 plekken kwijt", vertelt directeur Hans Stravers. "Het is belangrijk dat deze locatie open blijft, want mensen stromen hier naartoe door."
Kijk hieronder naar de reportage over de inzet van Defensie in het revalidatiecentrum Avanze. De tekst gaat verder onder de video:
De hulp van de Landmacht komt dus als geroepen. "Het zijn andere werkzaamheden, maar daardoor niet minder leuk", vertelt de sergeant maandagochtend op Radio Rijnmond. "We proberen niet alleen de zorg hier te verlichten, maar willen ook de opnamecapaciteit verhogen zodat de ziekenhuizen hun patiënten eerder kunnen ontslaan.."

Doorstroming

Met behulp van GHOR en GGD Rotterdam-Rijnmond kon de Landmacht bij Avanze aan de slag. De sergeant en zijn collega's zijn hartelijk ontvangen, vertelt Thomas. "Je merkt dat de vaste collega's onze aanwezigheid als een verlichting zien. We doen dat niet alleen hier, maar ook elders in het land."
Revalidatiecentra spelen een belangrijke rol in de doorstroming van patiënten uit de ziekenhuizen. Zodra in een revalidatiecentrum geen plek is, blijven zij namelijk een ziekenhuisbed bezet houden.
Zonder hun hulp had de zorgketen verstopt geraakt, zegt de directeur. "Dan had deze locatie niet open gekund en hadden we 24 plekken minder gehad, bovenop de plekken die we al minder hebben door uitbraken elders. Dan was er fors minder capaciteit geweest."

Legeruniform

Opvallend is dat het Defensie-personeel bij Avanze in legeruniform loopt. Stravers liet de keuze vrij. "Dat was vorige week een vraag: trekken we ons eigen uniform of dat van Laurens aan", zegt de directeur van Avanze. "Dat is eigenlijk ook wel goed. Zo wordt het onderscheid gezien dat Defensie hier aan het werk is."
Kijk hieronder naar de toelichting van Avanze-directeur Hans Stravers over de legeruniformen in het revalidatie- en herstelcentrum. De tekst gaat verder onder het fragment:
Sergeant Thomas merkt dat zijn legeruniform wat met de revaliderende patiënten doet. "Je ziet bij sommigen dat zij positiever op ons reageren dan op het vaste personeel", zegt Thomas. "Een pak kan soms ook wel erg meehelpen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!