Man uit Alblasserdam aangehouden voor diefstal van privégegevens uit de GGD-systemen

Een 23-jarige man uit Alblasserdam is aangehouden op verdenking van het verkopen van persoonsgegevens uit de GGD-systemen. De man had via zijn werk op de GGD-callcenter toegang tot privégegevens van mensen die een coronatest hadden aangevraagd en laten doen.

Ook een 21-jarige man uit Heiloo is aangehouden. Justitie kwam de mannen op het spoor op aanwijzing van een journalist van RTL Nieuws. Die had ontdekt dat er op berichtenservice Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen te koop werden aangeboden.

Ook gaan gegevens zoals de zeer unieke BSN-nummers rond op Snapchat en Wickr. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland kon na onderzoek de mannen aanhouden. 

De twee waren op dat moment in Amsterdam, waar ze zijn aangehouden en overgebracht naar de cel. De huizen van de mannen werden doorzocht en computers zijn in beslag genomen. 

Aanbieden persoonsgegevens

De verdachten boden persoonsgegevens aan, zoals naam, adres en geboortedatum. Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. 

Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. De zaak wordt door de politie en het OM verder onderzocht. 
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: