Liveblog teruglezen: Met rellen, plunderingen, brandstichting en vernielingen veranderde Rotterdam-Zuid in een slagveld

Maandagavond zijn op Rotterdam-Zuid rellen uitgebroken. Elders in de regio is het rustig gebleven. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de situatie.

01:30 uur


Het einde van dit liveblog. Rotterdam-Zuid is na de rellen maandagavond veranderd in een slagveld.

01:20 uur


De politie heeft 50 relschoppers aangehouden.

00:45 uur


De grote ravage na de rellen en plunderingen in Rotterdam-Zuid.

23:45 uur


Stadsmarinier Sana el Fizazi opent dinsdagmorgen om 09:00 uur zijn kantoor voor vragen van bewoners en ondernemers naar aanleiding van de rellen. Dat laat de gemeente Rotterdam weten. Er is ook een bedrijvencontactpersoon aanwezig in het kantoor op de Riederlaan 79. 

23:40 uur

 
Onder de jongeren die maandagavond in de boeien zijn geslagen, zitten er tal veel van buiten Rotterdam. Politiemensen ter plaatse maken onder meer melding van meerdere arrestanten uit Bleiswijk en andere omliggende gemeentes. 

23:15 uur


Eén politieagent is gewond geraakt bij de rellen op de Beijerlandselaan. De agent heeft zijn been gebroken.

23:00 uur


Burgemeester Aboutaleb belt met het tv-programma Jinek. Hij is boos over de rellen en noemt de relschoppers "plunderaars en dieven". 

23:00 uur


Ook in Rotterdam-Zevenkamp zijn dingen in de brand gestoken. De wijkagenten zijn met meerdere eenheden in de wijk aanwezig, laten ze via Twitter weten. 

22:50 uur


Rijnmondverslaggever Jacco van Giessen brengt op het televisieprogramma Op1 verslag uit van de situatie in Rotterdam.
 

22:35 uur


De politie heeft twintig mensen gearresteerd die zich maandagavond schuldig maakten aan rellen op de Beijerlandselaan. Burgemeester Aboutaleb spreekt korte tijd later van 25 aanhoudingen. Hij verwacht dat het er nog meer worden. Bij de rellen zijn onder meer winkels geplunderd op de Groene Hilledijk en is een politiebureau in Rotterdam-Zuid belaagd.

22:30 uur


De politie in Gorinchem meldt dat twee mensen zijn aangehouden, omdat ze zouden hebben opgeroepen om te gaan rellen in Gorkum en omgeving. Er lopen nog onderzoeken naar andere oproepen. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet. 

22:15 uur


Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht meldt dat het rustig is gebleven in zijn stad. Er had zich een onbekend aantal mensen rond het station en in de binnenstad verzameld, maar daar bleef het bij. "Geen vernielingen, een aantal boetes en één aanhouding", aldus Kolff op Twitter.

22:00 uur


Burgemeester Aboutaleb heeft een tweede noodbevel afgekondigd. Hij heeft de wijk Bloemhof aangewezen als extra gebied. Eerder gaf hij dit noodbevel af voor personen die in of nabij het gebied Groene Hilledijk, Beijerlandselaan en zich in een groot deel van de wijk Feijenoord bevinden.

22:00 uur


Er zouden geruchten gaan dat de politie heeft geschoten op de Beijerlandselaan met rubberen kogels. Dat is niet het geval, laat de politie zojuist weten via een Twitterbericht.

22:00 uur


Dit zijn opnieuw beelden waarop te zien is dat winkels worden geplunderd op de Groene Hilledijk.

21:50 uur


21:30 uur


Winkels worden geplunderd op de Groene Hilledijk.

21:20 uur


Ook het politiebureau in Rotterdam-Zuid is belaagd.

21:00 uur


Politie roept bewoners rond de Beijerlandselaan op om ramen en deuren gesloten te houden en naar binnen te gaan of binnen te blijven. De waarschuwing kwam nadat de politie besloot traangas in te zetten. 

20:55 uur


20:50 uur


Rond het station en in de binnenstad van Dordrecht is het ook onrustig, meldt RTV Dordrecht. Tientallen jongeren zijn afgekomen op een oproep om naar Dordrecht te komen. Bij het station zou een demonstratie rond 20.00 uur van start gaan. Een handjevol politieagenten houdt toezicht bij het station en in de stad. 

20:30 uur


20:20 uur


Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een noodbevel afgekondigd, naar aanleiding van de rellen in de stad. Personen die in of nabij het gebied Groene Hilledijk en Beijerlandselaan aanwezig zijn, moeten zich uit dat gebied verwijderen.

20:15 uur


19:00 uur


Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid is maandagavond rond 19:00 uur een groep van zo'n honderd jongeren samengekomen. Ze hebben zich er verzameld vanwege de avondklok. De Mobiele Eenheid (ME) is massaal aanwezig en zet een waterkanon in.

Afbeelding

18:15 uur


Op het Kruisplein zijn maandagmiddag drie jongeren aangehouden die de aanwijzingen van politie niet wilden opvolgen. De politie is extra alert, omdat al de hele dag oproepen op sociale media rondgaan om te komen rellen in de stad uit protest tegen de avondklok. Lees het hele artikel hier.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws avondklokrellen
Deel dit artikel: