nieuws

GGD over uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Gorinchem: 'Gemuteerde variant bij drie mensen aangetoond'

Alle cliënten van het Gorinchemse gezondheidscentrum Atlas waar de Zuid-Afrikaanse variant van corona is uitgebroken, zijn opgeroepen om zich te laten testen. "We gaan ze voor de zekerheid testen, ook zonder klachten", zegt GGD-arts Ellen Verspui.
Acht medewerkers zijn positief getest en tien bezoekers. Bij drie mensen is aangetoond dat ze gemuteerde variant te pakken hebben. Ook alle mensen die in contact zijn geweest met de positief geteste personen worden opgeroepen om zich te laten testen.
De GGD-ZHZ heeft bij alle positief geteste personen een dubbel bron- en contactonderzoek uitgevoerd om er zeker van te zijn dat iedereen is opgeroepen om zich te laten testen. "Dat doen we om zeker te weten dat we echt niemand vergeten zijn", legt Verspui uit.

Speciale baan teststraat

In de teststraat in Gorinchem is een baan speciaal gereserveerd voor het onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse variant. De GGD voert het onderzoek uit in samenwerking met het Erasmus MC. Ze willen zo snel mogelijk achterhalen of mensen besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse variant. "Het is een prio-teststraat, waarbij de monsters met spoed worden opgestuurd naar het laboratorium", legt viroloog Bas Oude Munnink van het Erasmus MC uit. Hij verwacht over een week al meer te kunnen zeggen over het onderzoek.

Spambox

Dinsdag bleek dat binnen het Gorinchemse gezondheidscentrum de Zuid-Afrikaanse variant is opgedoken. Een persoon was op reis geweest naar Zuid-Afrika. GGD-arts Verspui: "We zitten er altijd al bovenop maar nu helemaal."
Alle cliënten van de kliniek en de mensen die in contact zijn geweest met de positief geteste medewerkers en bezoekers, zijn opgeroepen om zich te laten testen. Het gaat om zo'n 380 personen die deze uitnodiging per e-mail hebben ontvangen. De GGD gaat alle cliënten van de praktijk ook nog per post een brief sturen. De initiële e-mail is bij verschillende mensen in de spambox terecht gekomen. Cliënten die de oproep niet ontvangen hebben, mogen zichzelf ook telefonisch melden bij de GGD-ZHZ.

Zuid-Afrikaanse variant

De Zuid-Afrikaanse variant van corona is net zoals de Britse versie besmettelijker dan de 'klassieke' variant. Je wordt er niet zieker van. "Mensen kunnen elkaar makkelijker infecteren met deze variant. We willen daarom voorkomen dat dit virus voet aan de grond krijgt in Nederland. Dat is ook de reden waarom we dit Gorinchemse cluster in detail bekijken", legt viroloog Oude Munnink uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl