nieuws

Fout bij GGD: vrouw wordt gevaccineerd in plaats van getest

Een vrouw uit Lansingerland werd per brief opgeroepen om zich te laten testen op corona, maar kreeg onbedoeld het Pfizer-vaccin ingespoten. Personeel van de GGD-locatie bij Rotterdam The Hague Airport controleerde de gegevens van de vrouw niet goed. Daardoor belandde ze in de prikstraat en niet in de teststraat.
Het ging fout omdat de vrouw, volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond, de afspraakbevestiging niet goed had gelezen. Ze was zelf in de veronderstelling dat ze zich moest laten vaccineren. Toen de vrouw bij de testlocatie arriveerde, hoefde ze haar afspraakbevestiging voor de test niet te laten zien. Zo kon het gebeuren dat ze in de verkeerde hal terecht kwam.
Ook daar ging het mis. Bij de aanmeldbalie voor het vaccineren moet gewoonlijk de bevestigingsbrief worden getoond. De vrouw had hem echter niet bij zich. Omdat het computersysteem op dat moment traag was, stuurde de baliemedewerker de vrouw alvast door om tijd te winnen. Na de vaccinatie zou alles worden verwerkt.

Met de vrouw gaat het goed

Direct na de prik werd de fout geconstateerd. De GGD haalde er snel een arts bij. Die sprak met de vrouw, legde haar uit wat er is gebeurd en voerde een gezondheidscheck uit. Volgens de dienst gaat het goed met de vrouw. Ze krijgt binnenkort het tweede vaccin.
De GGD zegt geschrokken te zijn van het voorval. "Als de registratie zorgvuldiger was verlopen, had de vaccinatie niet kunnen plaatsvinden. Het laat zien hoe belangrijk het is dat alle stappen zorgvuldig genomen moeten worden. We hebben maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen."
Twee weken geleden begon in Lansingerland het grote testen van alle inwoners. Ruim 60 duizend mensen zijn opgeroepen om mee te doen, van heel jong tot heel oud. Doel van het onderzoek is meer te weten te komen over de verspreiding van het coronavirus en dan vooral de Britse variant. Op drie extra testlocaties in Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk én op RTHA kunnen de inwoners terecht.
Lees meer: Drukte op testlocaties in Lansingerland voor grootschalig testen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl