nieuws

Eerste verdachte avondklokrellen veroordeeld tot vier weken cel voor diefstal tijdens rellen Beijerlandselaan

De rellen van maandagavond
De rellen van maandagavond
De eerste Rotterdamse relschopper is vrijdagmiddag door justitie veroordeeld tot een maand cel voor het stelen van M&M's, viltstiften en een Zeeman-pet. Het gaat om een 25-jarige man uit Zwijndrecht. Hij is de eerste relschopper uit de regio die is veroordeeld voor de plunderingen en vernielingen van afgelopen maandagavond op de Beijerlandselaan.
Tekst gaat verder onder de video.
De man zei dat hij eigenlijk onderweg was naar een coffeeshop, toen hij zag dat de ruiten bij de Zeeman waren ingegooid. "Ik heb mijn hand naar binnen gestoken en maar wat gepakt. Stom, ik weet ook niet waarom ik het heb gedaan." Tegen de politie zei hij bij zijn aanhouding dat hij het om de sensatie deed.
Justitie had al aangekondigd met hoge straffen te komen. Officier van justitie Ad de Beer: "In de 25 jaar dat ik in Rotterdam-Zuid werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Een soort oorlogssituatie. Het had best Aleppo kunnen zijn, een aantal jaren geleden. Dan snap ik dat de burgers in Rotterdam zich er absoluut niet in herkennen en ook vragen om hard op te treden."
Lees meer: Hoofdofficier van justitie over eerste relschoppers die voor rechter verschijnen: 'Duidelijk signaal dat we hard optreden'

Vernieling

De rechter ging daarin mee. Rechter Havik: "Het is niet voor niets dat mensen in Rotterdam, in het hele land zo boos zijn. Het is gewoon niet begrijpen. Zoals onze burgemeester het zei: 'Heb je nu een goed gevoel, dat je de stad naar de vernieling hebt geholpen?'"
De buit was in dit geval minder dan tien euro waard. In de regel wordt daar een boete voor opgelegd. De rechter legde uit waarom een celstraf op zijn plaats is. "U had daar helemaal niet moeten zijn. Dit was dus geen gewone diefstal, het was een bijdrage aan het grote geheel van die rellen. Dat is de reden dat een veel hogere straf past dan je normaal zou opleggen bij diefstal."
De Zwijndrechter is timmerman en was bang zijn baan te verliezen. De rechter: "Waarom zet u uw baan op het spel voor een zak M&M's, viltstiften en een Zeeman-petje? Ik snap het gewoon niet."

Persoonsverwisseling

De zitting tegen een tweede verdachte werd uitgesteld voor nader onderzoek. De 19-jarige man uit Rotterdam zou herkend zijn aan zijn integraalhelm, maar hij beweert die niet te hebben gedragen. "Mogelijk is sprake van persoonsverwisseling. Het was dom van mij om daar te zijn, of ik nou iets heb gedaan of niet."
Zijn zaak wordt waarschijnlijk volgende week gedaan. De man blijft vastzitten. Zijn advocaat vond dat de man vrij moest omdat hij hardhandig was aangepakt bij zijn arrestatie. Ook daar kende de rechter geen genade: "Het was een veldslag. Dan horen niet-zachtzinnige aanhoudingen er een beetje bij."
De zitting begon om 13:30 uur. Hieronder is het Twitter-verslag van rechtbankverslaggever Paul Verspeek terug te lezen.