Justitie Rotterdam vernietigt steeds vaker auto’s met verborgen ruimtes waar drugs, geld en wapens in vervoerd worden

In Rotterdam en omgeving rijden naar schatting honderden auto’s rond met geheime ruimtes. Die worden gebruikt om drugs, wapens en geld te verstoppen. De in beslag genomen auto’s worden vernietigd.

De verborgen ruimtes zijn soms zeer professioneel gemaakt. "Net als bij andere auto’s heb je instapmodellen, maar ook XL-versies", zegt officier van justitie Van Galen. "Ze zijn gestoffeerd, verlicht en voorzien van de nodige techniek." 

Woensdag boog de Rotterdamse rechter zich over twaalf geprepareerde auto’s. De meest spectaculaire was een Opel Astra die high-tech was verbouwd. De verborgen ruimte werd zichtbaar als de motor werd gestart én de achterruitverwarming aanstond. Dan was een knop te bedienen naast het stuur en klapte het dashboard naar voren.

Deze auto werd onderzocht in een groot witwasonderzoek. Regelmatig worden de geheime ruimtes ook ontdekt tijdens verkeerscontroles. Officier van justitie Van Galen: "Agenten worden steeds alerter. Dat is nodig want dit is een maatschappelijk verschijnsel geworden."

Drugs in een verborgen ruimte in het dashboard van een auto. De tekst gaat verder onder de foto: 

Afbeelding
(Bron: Politie)

Een voorbeeld is de politieman die een grote batterij zag in een auto die niet elektrisch reed. De batterij bleek slechts het omhulsel van een ruimte waarin makkelijk tientallen kilo’s drugs ondergebracht konden worden.

Andere voorbeelden: een ruimte onder de middenconsole, in de achterbank en op de plek van een airbag. 

Justitie zegt dat er inmiddels een soort parallelle industrie is ontstaan bij garages die gespecialiseerd zijn in het maken van verborgen ruimtes. "We gaan ook kijken of we die garagebedrijven bestuurlijk kunnen aanpakken en laten sluiten", zegt Van Galen. 

Auto’s die justitie in beslag neemt, worden bij de Domeinen in Bleiswijk gestald en verkocht. Dat geldt niet voor deze geprepareerde auto’s: uit angst dat zij weer voor smokkel worden gebruikt, gaan zij onmiddellijk naar de shredder.

Soms kan de eigenaar aanspraak maken op een vergoeding, afhankelijk van de waarde van de auto. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws justitie Politie criminaliteit
Deel dit artikel: