Kappers in de bijstand door corona: 'Ik kan de huur niet betalen'

De Nederlandse Cosmetica Vereniging riep kappers op om donderdag tussen 18:00 uur en 20:00 uur actie te voeren. Kappers deden het licht aan in hun zaak en zetten een foto online op social media.

"De situatie in de kappersbranche is schrijnend", schrijft de vereniging. "De financiële overheidssteun is bij lange na niet toereikend. Oproepen om meer maatwerk voor de steun hebben geen gehoor gekregen bij de politiek. De kapper-ondernemers staan er alleen voor en doen er alles aan om te zorgen dat het licht niet voor altijd uit gaat."

Tekst gaat door onder foto

Afbeelding

In België konden kappers het afgelopen weekend weer aan het werk en in Duitsland mogen ze dat vanaf 1 maart. Dat kan veilig, ook in Nederland, zegt de vereniging. Het voorkomt ook dat mensen zich in het zwarte circuit laten knippen, 'waar de veiligheid niet gewaarborgd is'.

Bijstand

Marianne Balneger van Funky Kappers in Kralingen doet ook mee aan de actie. Exact om 18:00 uur draaide ze haar lampen van haar zaak aan de Oudedijk in Rotterdam aan. Vorig jaar zou een feestjaar voor Marianne worden, want ze bestond toen twintig jaar. Dat feest viel in het water en het is nog maar de vraag of de zaak 2021 zal overleven. "Er is geen dekkende regeling van de overheid; 85 procent van personeelskosten wordt vergoed en ikzelf krijg een bijstandsuitkering."

"Het gaat gewoon allemaal niet eerlijk", zegt Balneger. "In maart vorig jaar moesten we dicht en kregen we een tegemoetkoming. Daar konden we even van rondkomen. In mei mochten we weer open en toen hebben we kei- en keihard gewerkt om onze buffer weer aan te vullen. En toen kregen we een belastingaanslag omdat we te veel omzet hadden gedraaid", vertelt de kapper. Om moedeloos van te worden: "We hadden beter niet zo hard kunnen werken", zucht ze.

Tekst gaat verder onder video

Half december moest de zaak wéér dicht. "En we hebben totaal geen uitkering ontvangen; we worden gewoon vergeten! We moeten maar zien hoe we het doen, maar ondertussen heb ik geen geld om de huur van te betalen. Ik heb niet eens geld om straks mijn voorraad aan te vullen als we wél open zouden mogen." Daarom gaat vanavond het licht aan. 

Kappersschaar aan de wilgen

Ismaël Adjis is een kapper die de kappersschaar noodgedwongen aan de wilgen heeft gehangen. Zijn zaak in Rotterdam-Katendrecht staat er leeg bij, terwijl hij zelf ander werk doet om maar rond te kunnen komen. "Ik wil met het licht in mijn zaak laten zien dat we het een beetje zat zijn. Dat we klaar staan om te knallen en weer open te mogen." Ondertussen probeert hij rustig te blijven onder de continue onzekerheid wanneer de zaak dan wél open mag. "Ik probeer relaxt te blijven."

Toch zijn het zware tijden: "Als je een buffertje had opgebouwd, is die inmiddels ook wel verdwenen." Gelukkig kon Adjis bij een vriend aan de slag: "Zo redden we het een beetje; daarmee bekostigen we de vaste lasten. De overlevingsstrategie, daar zit ik al een tijdje in."

Allerlei creatieve ideeën passeerden de revue de afgelopen tijd. Een daarvan was kappen in coronatijd via videobellen en een kapperset afleveren, maar dat was geen houdbaar businessmodel. "Hugo de Jonge werd met mijn hulp op die manier door zijn vrouw geknipt", vertelt Adjis, "maar het nam te veel tijd in beslag en veel mensen durfden niet te knippen."

Tekst gaat verder onder foto

Afbeelding

"Het zette helaas geen zoden aan de dijk en nu ben ik ergens anders aan de slag gegaan. De rekeningen moeten toch worden betaald." Ismael is nu bezorger voor een landelijk bedrijf.

Naast de Nederlandse Cosmetica Vereniging is ook de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie ervan overtuigd dat de kapperszaken verantwoord open kunnen. Ze werken met een streng hygiëneprotocol en 43 procent van de beroepsgroep treft zelfs extra maatregelen, zegt de bond. Daarbij kun je denken aan spatmaskers.

Er zijn veel prachtige, grote en kleine initiatieven in de branche om aandacht te vragen voor onze schrijnende situatie....

Posted by KoninklijkeANKO on Wednesday, February 17, 2021

 

Deel dit artikel: