Aantal reizigers Rotterdam The Hague Airport daalt met 77 procent in coronajaar 2020

Rotterdam The Hague Airport heeft door het coronajaar 2020 slechts een half miljoen passagiers gehad. Dit is een daling van 77 procent ten opzichte van het jaar 2019.

Die cijfers heeft de NOS gepubliceerd. De Schiphol Group, het moederbedrijf van Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport en mede-eigenaar van Eindhoven Airport, maakte een verlies van 563 miljoen euro. In 2019 werd er nog een winst van 355 miljoen euro geboekt.

Het aantal passagiers op Schiphol daalde met 70,9 procent naar 20,9 miljoen, op Eindhoven met 69 procent naar 2,1 miljoen. Het luchthavenbedrijf heeft 112 miljoen euro aan NOW-loonsteun van de overheid gekregen. Dat is de enige steun die de Schiphol Group heeft aangevraagd.

Voorzichtig positief

De Schiphol Group is voor het grootste deel eigendom van de Nederlandse Staat. Ook gemeente Amsterdam en Rotterdam hebben aandelen. Er wordt geen dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Bedrijven die na mei 2020 nog gebruik maken van NOW-steun mogen geen dividend uitkeren.

De directeur van de Schiphol Group is voorzichtig positief over 2021. "Wij bevinden ons momenteel in een lockdown, maar de algemene vooruitzichten voor 2021 zijn positief, hoewel er sprake is van grote onzekerheden. Reisprotocollen op basis van testregimes en intensivering van vaccinaties in plaats van reisverboden en quarantainemaatregelen zullen bepalend zijn voor de weg voorwaarts."

De directeur verwacht dat pas ergens tussen 2023 en 2025 de passagiersaantallen naar het niveau van 2019 zullen terugkeren.

Deel dit artikel: