Testbereidheid laag in Charlois: 'Waarom moet ik testen als ik geen klachten heb?'

Het grootschalig testen op corona in het stadsdeel Charlois komt maar niet van de grond. Van de 70 duizend bewoners zijn er pas zo'n 4,5 duizend getest. De vraag rijst: waarom is de testbereidheid onder de bewoners in Charlois zo laag?

Het is rustig bij de testlocatie in een school op het Slingeplein. Een man komt met zijn dochter aanlopen, ze hadden een afspraak gemaakt. Ze zijn niet de beoogde doelgroep voor de proef. "We komen van een dorpje verderop en zijn gekomen omdat mijn dochter koorts heeft."

Tekst gaat verder onder video

Raadslid Narsingh Balwantsingh van de PvdA heeft via de gebiedscommissie begrepen dat er 4,5 duizend mensen getest zijn. "Op een bevolking van 70 duizend is dat vrij laag. Waarom zouden mensen zich moeten laten testen zonder klachten? Dat is vaak de vraag. Die ban moet je doorbreken." De GGD laat weten dat de cijfers dagkoersen zijn en het aantal van 4,5 duizend specifiek niet meer klopt. 

Alleen tijdens kantooruren geopend

Caroline Aafjes-van Aalst van Leefbaar Rotterdam woont in Zuidwijk. Ze heeft zich nog niet laten testen. "Ik wacht nog steeds op de brief die we zouden krijgen." Ze heeft vernomen dat de brieven door verwachtte drukte bij de locaties nog niet zijn verstuurd of mondjesmaat. Daarnaast zegt ze dat de locaties tijdens kantooruren geopend zijn en niet in het weekend. "De werkende Rotterdammer kan er niet eens terecht."

Een rondgang om de markt bij Asterlo in Zuidwijk leert dat er weinig animo is onder de bewoners om zich vrijwillig te laten testen. "Ik test me op zijn werk in het ziekenhuis. Ik zie de noodzaak niet waarom ik me moet laten testen", zegt een vrouw. Vaak gehoorde antwoorden van bewoners zijn dat ze klachtenvrij zijn en geen brief hebben ontvangen. Een man heeft een flyer ontvangen, maar laat zich toch niet testen.

Coronatest flyer 

Afbeelding

Maar wat moet er dan gedaan worden om de testbereidheid te vergroten? "Verleng de tijd dat mensen zich kunnen laten testen, verruiming van openingstijden en kom met een duidelijke flyer", zegt Balwantsingh. Aafjes-van Aalst ziet een grotere rol voor de overheid weggelegd. "Zet borden neer, maak reclamespots. We moeten er niet vanuit gaan dat mond-tot-mond-reclame werkt."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: