'Bomen-APK' voor stokoude Rotterdamse plataan

Hij maakte drie eeuwen mee, overleefde de Tweede Wereldoorlog en pronkt nog altijd tussen de Westersingel en Mauritsweg in Rotterdam. Eén van de weinige monumentale bomen in Rotterdam, de Breytenbachplataan uit 1883, krijgt dinsdag een soort bomen-APK. Klimmers gaan de boom in voor onderzoek en eventueel onderhoud.

"Je kunt het de pedicure van een oude dame noemen", legt bomenexpert Ronald Loch uit. De werkzaamheden duren een halve dag. "Eigenlijk zie je niet echt wat we doen. Er ligt een hoopje dood hout onder de boom. Dat zijn we aan het verwijderen." Ook wordt er verankering aangebracht.

Kijk hieronder naar de reportage over de oude plataan. De tekst gaat verder onder de video: 

De boom heeft de Massariaziekte, die houtrot kan veroorzaken. "Dat is een ziekte die in platanen zit en ontstaat aan de bovenkant van een tak", zegt Loch. 

Hier laat bomenexpert Ronald Loch zien wat de Massariaziekte doet met een boom. De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding

De Breytenbachplataan gaat dus al een tijdje mee. De boom is al heel oud, maar wordt desondanks niet met palen ondersteund. "Een tak wordt daardoor lui. Er wordt dan geen extra hout aangemaakt", zegt Loch.

Na alle werkzaamheden zou de boom weer tien jaar vooruit kunnen. "Maar we controleren de boom elk jaar", benadrukt de bomenexpert. "Mocht er in de tussentijd wat gebeuren, dan gaan we weer ingrepen doen."

Luister hieronder naar de radioreportage bij de Breytenbachplataan:

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam groen Natuur Instagram
Deel dit artikel: