Vrouw die wapens naar binnen smokkelde voor gijzeling Kijvelanden in hoger beroep tegen celstraf

Een vrouw die een rol heeft gespeeld bij de gijzeling en ontsnapping in tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal gaat in hoger beroep. Zij is het niet eens met de straf die zij kreeg: drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Cindy S. (44) smokkelde voor haar vriend Dennie M. een mobiele telefoon, mes en een gaspistool met patronen naar binnen. Daardoor was Dennie in staat om op 1 maart 2020 samen met Tony van H. (53) een medewerker van de Kijvelanden te gijzelen en al schietend naar buiten te gaan. Dennie M. is later bij de achtervolging doodgeschoten. Cindy heeft alles bekend en een gedetailleerde verklaring gegeven.

Volgens de rechter ging het om een geraffineerde actie waarbij de vrouw een cruciale rol heeft gespeeld. Haar advocaat Jan-Jesse Lieftink vindt de celstraf te hoog. "Uit het rapport van de psycholoog blijkt dat Cindy onder druk stond van haar vriend. De psycholoog heeft ook gezegd dat hoe langer zij vastzit, hoe lastiger het behandelen wordt. In plaats van een celstraf is daarom een langere behandeling meer op zijn plaats."

Tony van H. kreeg zes jaar cel en tbs. Het is nog niet bekend of hij zijn straf accepteert.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Tbs-kliniek Poortugaal
Deel dit artikel: