nieuws

'Rotterdam beschaamt vertrouwen overheid na strandrellen'

ROTTERDAM - Het optreden van overheidsdiensten voorafgaand aan de strandrellen in Hoek van Holland heeft het vertrouwen in de overheid beschadigd. Dat heeft vicepremier Bos gezegd na de wekelijkse ministerraad.
Volgens Bos hadden de diensten beter kunnen omgaan met de informatie die voor aanvang van de ongeregeldheden beschikbaar was. Hij vindt er verbeteringen zijn aan te brengen in het functioneren van de diensten in Rotterdam-Rijnmond.
Bos haalde verder uit naar de Nationale Ombudsman Brenninkmeijer. Die zei donderdag dat agenten bij de rellen in Hoek van Holland niet hadden mogen schieten. Door hun excessieve optreden hebben ze het leven van de bezoekers van het strandfeest Sunset Grooves in gevaar gebracht, aldus Brenninkmeijer.
Bos zegt dat het kabinet geschokt is door die uitspraak. Hij noemt de uitlatingen onverantwoord en ongepast. "Ik denk dat het bij zo'n gevoelige zaak niet past om boude uitspraken te doen, terwijl er geen onderzoek door de betreffende persoon is gepleegd", zei Bos in de ministerraad. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en de Rijksrecherche schreven in hun rapport dat de agenten hebben gehandeld uit noodweer en dat hun optreden proportioneel is geweest. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zal Brenninkmeijer op zijn uitlatingen aanspreken.