Ruim 100 mensen protesteren bij Grotekerkplein in Rotterdam voor gelijke rechten vrouwen: 'De strijd blijft belangrijk'

Op het Grotekerkplein in Rotterdam protesteerden zaterdagmiddag ruim honderd mensen tegen onderdrukking en ongelijkheid van de vrouw, in het kader van Internationale Vrouwendag. Van sekswerkers die streden voor het vrij kunnen uitoefenen van hun beroep tot mensen van verschillende politieke partijen en zij die opboksen tegen het patriarchaat. "Iedereen staat er vanuit een eigen insteek."

Dat zegt Lies Roest. Zij is fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam. Ook zij was aanwezig bij de 'bescheiden demonstratie', zoals ze het zelf noemt. "Ik sta er, omdat ik de strijd voor vrouwenrechten nog steeds heel belangrijk vind."

Verschillende sprekers

De vrouwenmanifestatie is georganiseerd door het Rotterdamse comité 8 maart. Het 8 maart comité werd in januari dit jaar opgericht en is ondertussen uitgegroeid tot een platform, waar verschillende organisaties en individuen zich aan hebben verbonden, zoals voor14 FNV, Dona Daria, Platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen, IDEM, Platform wereldvrouwen en SKB. De demonstratie was aangemeld bij de gemeente Rotterdam.

De demonstratie duurde van 15:00 uur tot 17:00 uur. Verschillende sprekers vertelden hun verhaal. "Er was een speech van twee moeders die gedupeerden zijn van de toeslagenaffaire. Ook vertelde iemand over de femicide van vrouwen waarbij vrouwen door hun (ex)-partner worden vermoord. Er kwam een zangkoortje langs. Het was allemaal heel divers", vertelt Roest.

De demonstranten hielden zich aan de coronamaatregelen. Zo stonden zij anderhalve meter uit elkaar, droegen de meeste demonstranten een mondkapje en werd de microfoon op het podium na elke spreker netjes schoongemaakt. Ook waren op het grasveld stippen aangebracht voor het garanderen van voldoende afstand. 


 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws demonstratie Rotterdam
Deel dit artikel: