Liften Hoge Heren gemaakt, bewoners flat met 34 verdiepingen weer mobiel

Beide liften van de Hoge Heren Toren B in Rotterdam zijn maandagmorgen gemaakt. De monteurs van verhuurder Vesteda kregen ze rond half elf weer aan de praat. De liften waren sinds zondagavond kapot. Het gebouw vlakbij de Erasmusbrug telt maar liefst 34 verdiepingen.

"Het was een levensgevaarlijke situatie", zegt Ingrid Coenradie van de Bewonersvereniging. "Je zult maar een hartaanval krijgen en ergens bovenin het pand wonen", stelt Coenradie zich voor. "Wat moet je dan zeggen tegen de ambulancebroeders, die hulp komen verlenen? Succes allemaal op jullie voettocht van en naar de 31ste etage?"

Kijk hieronder naar de reportage over de kapotte liften in de Hoge Heren Toren B. De tekst gaat verder onder de video:

Hachelijk avontuur

De liften in het pand - met huurprijzen  tussen de 1400 en 3000 euro - hielden er zondag rond 18:00 uur mee op. En bepaald niet voor het eerst. Ze geven regelmatig geen sjoege, waardoor de lift nemen volgens Coenradie inmiddels een hachelijk avontuur is geworden. "Er zitten hier ook regelmatig mensen vast in de lift. Half februari was dat nog een keer veertig minuten. Dat is sowieso niet fijn, maar zeker niet in deze tijden van corona."

"Vesteda is al heel lang van de problemen op de hoogte", zegt Coenradie. "Maar er gebeurt niets. Belachelijk, want we hebben het hier dus niet over een portiekflatje met drie verdiepingen."

Reactie Vesteda

Maandagmorgen om negen uur zijn er monteurs gearriveerd. Het is niet de eerste keer dat de liften in Toren B stuk zijn. "Sinds de liften vorig jaar werden gereviseerd, zijn er met regelmaat problemen", zegt Wim Bos, woordvoerder van verhuurder Vesteda.

Maar het gaat niet om achterstallig onderhoud zegt de woordvoerder, want de liften zijn een jaar geleden volledig gereviseerd. "Sindsdien zitten ze zo nu en dan zonder spanning. Soms gaat dat binnen tien minuten vanzelf voorbij, soms moest er een monteur komen en die kon dan niks vinden." 

Er waren vanaf negen uur ook een paar extra medewerkers van Vesteda aanwezig om mensen te helpen die niet of nauwelijks trap kunnen lopen.

De lift van de Hoge Heren Toren B is inmiddels gerepareerd, maar de woontorenbewoners blijven bezorgd. Luister hieronder naar de radioreportage. De tekst gaat verder onder de audio: 

Pup onder de arm

Conradie woont zelf op de 26ste verdieping en heeft een pup. "Die moeten we dus onder onze arm mee naar beneden en boven nemen. Gelukkig is het een Jack Russell. Maar op de 34ste etage zitten bewoners met een veel grotere, jonge hond. Ik heb ook al een hoogzwangere vrouw hijgend en puffend naar boven zien komen. En wat te denken van een echtpaar van 87 en 89 jaar, dat op de achtste verdieping woont? Per verdieping moet je veertien tredes trotseren. Dus als je op de achtste woont zijn dat er al 112."

"Daar komt bij dat de deur naar de noodtrap op de begane grond ook nog eens kapot is. Je moet daar heel hard tegenaan duwen wil hij opengaan. Het is echt levensgevaarlijk. De regiocoördinator van Vesteda wil zondagavond laat niet reageren. Ingrid Conradie is niet verbaasd. "Dit is Vesteda ten voeten uit."


Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam flat
Deel dit artikel: