Voedselbank zag vorig jaar meer mensen uit Rotterdam langskomen

Het aantal mensen dat bij de Voedselbank aanklopt is het afgelopen coronajaar flink gestegen. In totaal maakten 37.311 huishoudens (zo'n 93 duizend mensen) eind vorig jaar gebruik van de Voedselbank, een stijging van 7,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste stijging is te zien is Rotterdam en Noord-Holland. Rob Boswinkel van de Voedselbank Rotterdam is niet verbaasd over de cijfers.

“Net na het begin van de lockdown, vorig jaar, bleef het aantal hulpvragen nog wat achter door het snel ingrijpen van de gemeente Rotterdam. Maar er zijn nu zoveel mensen hun inkomsten kwijtgeraakt, dat ook hier het aantal gestaag is toegenomen”, zegt Boswinkel.

Hij verwijst naar de kredietcrisis in 2008, toen er een vergelijkbare stijging zichtbaar was. “We houden nu het aantal verzoeken om hulp nauwlettend in de gaten. Als de hulpvraag met 25 procent stijgt, dan moeten er echt maatregelen genomen worden."

Qua aanbod van voedsel redt de voedselbank het wel, voegt Boswinkel er aan toe. De problemen zitten vooral op het vlak rond de praktische uitvoering. “Hebben we wel genoeg vrijwilligers en kunnen we al die pakketten wel vervoeren?”

Volgens Boswinkel is het aantal vrijwilligers wel toegenomen de afgelopen maanden, maar is er een groot tekort aan ‘leidinggevende vrijwilligers’. De Rotterdamse voedselbank heeft nu rond de achttienhonderd klanten. Per week wordt er 80 duizend kilo voedsel verspreid.

Coronacrisis oorzaak

De coronacrisis wordt gezien als oorzaak van de landelijke stijging. Het aantal kinderen tot en met 17 jaar dat voedselhulp kreeg steeg zelfs met 9,3 procent: tot 36.858 huishoudens. 

De grootste stijging is onder meer in Rotterdam, terwijl in mei vorig jaar de Rotterdamse Voedselbank nog een positieve uitzondering was op landelijke trends. Toen was het aantal mensen dat gebruik maakte van de Voedselbank landelijk gestegen met 5 procent tot 93 duizend. Rotterdam sprong daarbij niet boven het gemiddelde uit. 

In totaal hebben alle 172 voedselbanken vorig jaar 160.500 mensen geholpen. In 2019 ging het om 151.000 mensen.

Schaamte overwinnen


Volgens de Voedselbank blijft er werk aan de winkel, vooral op het gebied van schaamte. Want, zeggen zij, het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen, is groter dat de groep die de Voedselbank nu helpt. Volgens hen is schaamte nog steeds de meest genoemde reden om niet aan
te kloppen voor voedselhulp.

In december 2020 is de Voedselbank daarom een campagne gestart: 'Niks om je voor te schamen'.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws voedselbank
Deel dit artikel: