nieuws

Boek over eerste Kaapverdische migranten in Rotterdam

ROTTERDAM - Djungo de Biluca (Joao Silva) is één van de grondleggers van de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. In 1955 verruilt hij Cabo Verde voor het Rotterdamse zeemansleven. De Biluca heeft zijn levensverhaal nu in een boek opgetekend.
Hij is één van de eersten die de honger en koloniale ellende van Kaapverdie ontvlucht en in 1955 in Rotterdam gaat wonen : Joao Silva. Silva is zijn geboortenaam maar onder de Kaapverdianen staat hij bekend als Djunga de Biluca. De nu 80-jarige Biluca heeft vanuit Rotterdam meegestreden voor de onafhankelijkheid van Cabo Verde, die er in 1975 ook komt, en is daarna 12 jaar consul van de Kaapverdische eilanden in Nederland geweest.
De Biluca is nu officieel met pensioen en heeft bewust de tijd genomen om zijn levensverhaal op te schrijven."Het is voor mij erg belangrijk dat vooral de derde generatie Kaapverdianen het verleden van de eerste migranten kent," zegt de voormalige consul.
Zijn boek 'De ribeira bote a Rotterdam' is in het Portugees geschreven. Maar De Biluca is druk bezig zijn levensverhaal ook in het Nederlands te vertalen.