nieuws

Q-koorts op geitenbedrijf in Graafstroom

ROTTERDAM - Het tot nu toe enige geval van Q-koorts in de regio Zuid-Holland-Zuid is geconstateerd bij een bedrijf aan de Noordzijde in Goudriaan. Dat heeft burgemeester Van der Borg van Graafstroom in de Alblasserwaard gezegd op Radio Rijnmond.
Donderdagavond was al bekend geworden dat er één besmetting met de veeziekte in deze regio is.

Lijst

Minister Verburg van Landbouw maakte toen ook bekend dat er binnenkort een lijst komt met besmette bedrijven. Q-koorts komt voor bij schapen en geiten en kan overgaan op mensen, die er flink last van kunnen krijgen. Inmiddels is besloten tot het ruimen van drachtige geiten. De gemeente Graafstroom staat klaar om vragen te beantwoorden.

Meldingsplicht

Voor artsen geldt een meldingsplicht aan de GGD wanneer zij een patiënt met Q-koorts is besmet. De GGD Zuid-Holland Zuid laat weten dat er in de afgelopen drie jaar vier mensen besmet zijn geraakt met Q-koorts. In 2007 niemand, in 2008 één persoon en dit jaar drie. Het laatste geval dateert van juli dit jaar. Het is nog niet bekend waar de mensen de besmetting hebben opgelopen, maar de GGD vermoedt dat dit buiten de regio Zuid-Holland Zuid is gebeurd. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat er dit jaar 8 meldingen van besmette personen zijn geweest. Ook deze mensen hebben de besmettingen buiten de regio opgelopen.

Onderzoek

PvdA en SP willen een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de bestrijding van de ziekte.