nieuws

Rotterdamse ondernemer sleept gemeente voor Europees Hof

ROTTERDAM - De Rotterdamse ondernemer Deniz Celik sleept de gemeente Rotterdam voor het Europees Hof. Hij vindt het onterecht dat hij geen vergunning krijgt om een eetcafé uit te baten.
De gemeente heeft de vergunning geweigerd omdat de eigenaar van het pand, een oom van Deniz, criminele banden zou hebben. Deniz en zijn oom willen weten waarop dit vermoeden is gebaseerd, maar de gemeente geeft niet thuis.

Dekmantel

Deniz Celik runde in 2007 het eetcafé Benjacks aan de Straatweg in Rotterdam. Het was zijn eerste zaak en het liep goed. Het pand huurde hij van zijn oom. Tot zijn verbazing kreeg hij na een half jaar een brief waarin stond dat de gemeente de vergunning introk, omdat het bedrijf een dekmantel zou zijn.

Bibob

De oom die meerdere zaken in Rotterdam heeft, wordt door de gemeente van zware criminaliteit beticht. De gemeente maakt gebruik van de wet Bibob. Daarmee mag de gemeente een vergunning weigeren als vermoed wordt dat de vergunningvrager criminele banden heeft. Een vermoeden is daarbij genoeg.

Europese Hof

De wet deugt niet volgens de advocaat. Het is een goede manier om criminaliteit uit de horeca te weren, maar de burgers hebben te weinig rechten. Om die reden wordt de zaak nu aangekaart bij het Europese Hof. Yourdabey Celik gaat door omdat hij hoopt op eerherstel.
De gemeente Rotterdam laat in een schriftelijke verklaring weten dat de zaak wat hen betreft afgedaan is, omdat ook de rechter heeft beoordeeld dat ze volgens de regels hebben gehandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl