Recreatieoord Hoek van Holland wordt Rotterdams erfgoed: 'Nuttig en waardevol'

Het inmiddels 98-jarige Recreatieoord Hoek van Holland krijgt zondag de oorkonde 'Echt Rotterdams Erfgoed' uitgereikt. Mario Bruijns schreef twee boeken over het park en weet als geen ander wat deze plek voor veel mensen betekent.

Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd het Recreatieoord Hoek van Holland geopend. "Toen kregen de mensen meer inkomen en welvaart. Zo konden mensen zich een fiets veroorloven. Dan stapten mensen op de fiets vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland om te gaan recreëren op het strand, maar later ook op het park", legt Bruijns uit.

Luister hieronder naar het interview met schrijver en bezoeker Mario Bruijns over het Recreatieoord Hoek van Holland. De tekst gaat verder onder het fragment:

De manier waarop er wordt gerecreëerd op het park, is volgens de auteur nog steeds hetzelfde als vroeger. "Rijnmonders gaan ieder weekend of elke vakantie naar deze plek in Hoek van Holland. Daar vinden ze iets wat ze in de stad niet vinden: een gevoel van vrijheid of ontspanning." Bruijns wijst op de houten huisjes op het Recreatieoord. "In Hoek van Holland is een eigen cultuurtje ontstaan."

Einde na vijf generaties?

De oorkonde van 'Echt Rotterdams Erfgoed' wordt overhandigd aan de 7-jarige Loe, die de vijfde generatie op het park is. Loe is zelfs daar geboren. De oorkonde is een onderdeel van Museum Rotterdam, waarbij historische objecten van de stad Rotterdam worden getoond en verteld.

Tot de dag van vandaag is het Recreatieoord Hoek van Holland erg populair, vertelt Bruijns. "De prijzen voor een huisje zijn wel hoger geworden, maar er is bijna geen huisje meer beschikbaar. Er is nooit echt betaalde reclame voor het park gemaakt. Toch is het vol. Dat het op deze manier gaat, heeft ook geleid tot het ontstaan van dit park."

Maar er hangen donkere wolken boven het Recreatieoord Hoek van Holland. De gemeente Rotterdam wil het park verkopen. "Als dat gebeurt, dan hebben we een probleem. De landelijke trend is nu dat vakantieparken worden opgekocht door grote marktpartijen. Die doen beloften aan gemeenten en recreanten, maar in de praktijk is dat heel anders", zegt Bruijns. Volgens hem komen er dan 'identieke bungalows op het park voor een andere doelgroep'.

Bruijns zegt dat een stukje historie zal verdwijnen als het park wordt verkocht. "Het is één van de oudste vakantieparken van Nederland. Zo niet de oudste. Het recreëren in een houten huisje is in Hoek van Holland ongeveer uitgevonden. Het recreatieoord is verweven met de Rotterdamse geschiedenis."

Zo somber is de schrijver niet over een mogelijke verkoop van het Recreatieoord Hoek van Holland. De oorkonde 'Echt Rotterdams Erfgoed' zou volgens Bruijns kunnen helpen om de plek te behouden. "Het is niet alleen leuk, maar ook nuttig en waardevol. Deze erkenning bevestigt nog maar eens de historische waarde van het Recreatieoord Hoek van Holland."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Hoek van Holland Recreatie Rotterdam
Deel dit artikel: