nieuws

Politiebonden: 'Aboutaleb en Meijboom moeten het boetekleed aantrekken'

ROTTERDAM - Korpschef Meijboom en burgemeester Aboutaleb moeten zelf meer het boetekleed aantrekken. Dat zeggen de politiebonden in reactie op de uitkomsten van het COT-rapport over de rellen in Hoek van Holland.
De bonden vinden dat de leiding teveel de schuld afschuift op de onderkant van de organisatie, terwijl die agenten en commandanten er ook alleen voor stonden.

Niet tevreden

Ook de politiebonden hoorden gisteren de lijst aan fouten aan die rond het evenement in Hoek van Holland zijn gemaakt. Vooral de politie kreeg er flink van langs in het rapport. Slechte communicatie, geen opschaling of inzet van ME en geen goede commandovoering. De reactie van korpschef Meijboom en burgemeester Aboutaleb dat de organisatie aangepakt zal worden stemt hen niet tevreden. "We vinden dat de trap van bovenaf moet worden schoongeveegd en dat je dus bovenaan moet beginnen met je verantwoordelijkheid te nemen. We vinden dat er nu te makkelijk wordt gezegd dat het daar beneden niet goed is gegaan", aldus Yntse Koenen van de Nederlandse Politie Bond.
Gerrit van de Kamp van de Algemene Christelijke Politiebond vindt het jammer dat niet naar voren is gekomen hoe burgemeester Aboutaleb en Korpschef Meijboom hun verantwoordelijkheid gaan nemen. "De politieke beoordeling en de gevolgen die het moet hebben, heb ik niet gehoord".

Commandant

Tot nu toe is alleen de commandant die die avond ter plaatse was terecht gewezen. Hij heeft voorlopig een andere functie gekregen. Maar volgens de bond kan de korpschef hem niet alles verwijten. Hij was niet voldoende opgeleid en zijn eigen districtchef stond niet voor hem klaar. Hij moest contact opnemen met een collega-districtchef.
Kijk hieronder naar de reacties van de politbonden ACP en NPB

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl