nieuws

Geen vervolging voor agenten Hoek van Holland-rellen

hoekvanholland.cropresize.tmp.jpg
hoekvanholland.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De vijf politiemensen naar wie onderzoek is gedaan voor hun rol bij de fatale rellen in Hoek van Holland worden niet vervolgd.
Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag bekendgemaakt, waar dinsdag het eerste rapport van de Rijksrecherche werd gepresenteerd.
Volgens het OM hebben de betrokken agenten uit noodweer gehandeld. In het onderzoek werd alleen gekeken naar de rol van de politie bij het strandfeest en naar de dood van de 19-jarige Robbie van der Leeden, die om het leven kwam door een politie-kogel.
De vijf agenten golden als verdachten,omdat ze gericht hadden geschoten. Inmiddels zijn 45 relschoppers gearresteerd, van wie de eerste op 18 december voor de rechter moet verschijnen.
Volgens het OM hebben tijdens de rellen 21 politieagenten in totaal 76 keer geschoten. 'De meeste schoten waren waarschuwingsschoten, zestig in totaal. Vijf politiemensen hebben gericht geschoten' vertelde de hoofdofficier. Daarbij zijn zeven personen geraakt. Van der Leeden overleed aan zijn verwondingen. Zes anderen raakten gewond.
Direct na het feest werd een zogeheten 'quick-scan' uitgevoerd. Daarin werd geconcludeerd dat de politie Rotterdam-Rijnmond wist dat hooligans naar het feest zouden komen. Die informatie zou echter niet zijn doorgegeven aan de korpsleiding. Omdat inlichtingen onvoldoende op waarde waren geschat, waren onvoldoende politieagenten aanwezig.
Eén commandant overwoog wel ondersteuning van de mobiele eenheid aan te vragen, maar zag daar uiteindelijk toch van af.
Woensdag wordt op het stadhuis in Rotterdam het tweede rapport gepresenteerd: in dat onderzoek is gekeken naar de rol van het bestuur, de voorbereiding en de reactie van de burgemeester op de strandrellen.