nieuws

Overzicht gebeurtenissen strandrellen

hoekvanholland.cropresize.tmp.jpg
hoekvanholland.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het wordt de week van de waarheid voor de betrokkenen bij en de verantwoordelijken van het fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland. Dinsdag worden de resultaten van een onderzoek van de rijksrecherche naar de rol van vijf politieagenten bekendgemaakt. Een dag later presenteert het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) zijn bevindingen over de hele gang van zaken. Hieronder een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen.
22 augustus: Het dancefeest Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland ontaardt in een grote vechtpartij, waarbij de 19-jarige Robby van der Leeden het leven laat. Zes andere personen raken gewond.
23 augustus: Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt bekend dat de politie al vooraf op de hoogte was van een groep voetbalhooligans, die op het feest afkwam.
29 augustus: Van der Leeden wordt begraven in Rotterdam. Enkele dagen eerder houden vrienden een stille tocht voor het slachtoffer.
2 september: Een onderzoeksteam van de politie Midden- en West-Brabant concludeert dat de politie wist dat hooligans naar het strandfeest zouden komen, maar dat die informatie niet is doorgegeven aan de korpsleiding. Tegen een commandant worden personele maatregelen getroffen.
3 september: Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat Van der Leeden is gedood door een politiekogel. Het NFI stelt vast dat onder de zes gewonden zeker twee mannen zijn getroffen door kogels uit een politiewapen.
3 september: Aboutaleb haalt in het raadsdebat hard uit naar de hooligans die het feest verstoorden. Hij kondigt aan jacht op hen te maken. Ook de gemeenteraad houdt de relschoppers verantwoordelijk.
10 september: De politie houdt de eerste verdachte aan die betrokken zou zijn bij de rellen. In de maanden die volgen loopt de teller op tot 45, van wie een groot deel inmiddels weer op vrije voeten is. De arrestanten zijn nog wel steeds verdachten.
29 september: Het OM in Den Haag merkt vijf agenten aan als verdachten. Waarvan zij worden verdacht, maakt het OM niet bekend.
18 december: De eerste verdachte 'relschopper' moet zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam.