nieuws

Riagg Rijnmond raakt subsidie kwijt

huiselijkgeweld.cropresize.tmp.jpg
huiselijkgeweld.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het Riagg Rijnmond raakt definitief de subsidie van de gemeente Rotterdam kwijt. De Rotterdamse wethouder Kriens heeft dat besloten omdat de instelling weigert de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen.
Het Riagg ontving van de gemeente jaarlijks bijna 300 duizend euro. Dat zou ongeveer twee procent van het totale budget zijn. De hulpinstelling gebruikte het geld onder meer voor trainingen van medewerkers. Het Riagg wil de meldcode niet ondertekenen omdat de instelling vindt dat de politiek zich te veel bemoeit met de hulpverlening.
Directeur Jos Lamé is verontwaardigd over de beslissing. ,,Dit is een zorgelijke zaak en erg ondemocratisch.'' Hij is het niet eens met de manier waarop de politiek de meldcode heeft afgedwongen.
Tot nu toe kon de gemeente de subsidie van het Riagg niet intrekken. Inmiddels is de meldcode een vast onderdeel van de subsidievoorwaarden voor alle organisaties die van de gemeente Rotterdam subsidie ontvangen en in hun werk huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen signaleren.
De meldcode is een stappenplan voor mensen die in de hulpverlening werken. Het plan geeft aan wat er gedaan moet worden als ze denken dat een cliënt of leerling slachtoffer is van huiselijk geweld.