nieuws

Met een smartphone kijken naar de toekomst en het verleden

ROTTERDAM - Zien wat er niet is, het kan wel degelijk. Het Nederlands Architectuur Instituut maakt het mogelijk om via een smartphone een blik te werpen in het Rotterdam van de toekomst.
'SARA' heet het project: Stedelijke Augmented Reality Applicaties. Voor het gebruik van SARA zijn een smartphone met GPS-ontvanger, digitaal kompas en een ingebouwd cameraatje nodig.
Het schermpje van de smartphone wordt door een softwareprogramma verrijkt met extra beelden en informatie over bezienswaardigheden in de stad.
De gebruiker richt de camera op een bepaalde plek en stippen in het beeldscherm geven aan over welk object extra informatie te vinden is. Ook kan het zicht worden verrijkt met met 3D-beelden. Zo is het mogelijk gebouwen te zien die nog gebouwd moeten worden, zoals de Markthal aan de Binnenrotte, in het centrum van Rotterdam.
Vanaf begin volgend jaar kan iedereen die dat wil een gratis programmaatje downloaden op zijn smartphone en Rotterdam - en later ook allerlei andere steden in Nederland - met andere ogen bekijken.