nieuws

Ergernis rijschoolhouders over uitstel bromfietsexamen

ROTTERDAM - Rijscholen ergeren zich aan het uitstellen van de invoering van het praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs. Veel verkeersscholen hebben al investeringen gedaan.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat elke nieuwe bromfietser vanaf 1 januari 2010 zowel theorie- als praktijkexamen moest doen. Dit is nu uitgesteld naar maart volgend jaar.
Branche-organisatie BOVAG meldt het ‘vervelend' te vinden voor de rijschoolhouders; "Ze hebben brommers gekocht en instructeurs opgeleid. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat en ook de rijschoolhouders staan eveneens klaar."
Ook Verkeersschool Nederveen in Hardinxveld-Giessendam was al helemaal klaar voor het praktijkexamen; "Er zijn vier bromfietsen gekocht voor de rijlessen. Daarnaast is een instructeur opgeleid. We vinden het vooral sneu voor de mensen die nog voor 1 januari alleen hun theorie-examen wilden doen. Deze hadden nu rustig kunnen wachten tot maart volgend jaar."
Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de invoering van het praktijkexamen wordt uitgesteld. Vermoedelijk is de wetgeving niet op tijd afgerond. Minister Camiel Eurlings stuurt nog deze week een brief met uitleg naar de Tweede Kamer.
Voor jongeren die nog voor maart volgend jaar 16 worden is er wel een voordeel: zij kunnen na het behalen van het theoriecertificaat nu zonder praktijkexamen met een brommer de weg op.