nieuws

Rotterdammer aan het woord bij rechtszaak tegen kampbeul

ROTTERDAM - ‘Een absurd toneelstuk.’ Dat zegt Rotterdammer Paul Hellman over de eerste procesdag van Ivan John Demjanjuk. De kampbeul van Sobibor werd maandag liggend op een brancard de Duitse rechtszaal binnengereden. ‘Maar zodra hij er weer uit was, zagen mensen hem rechtop zitten’, aldus Hellman.
De 89-jarige Oekraïner wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van bijna 28.000 joden. Hij heeft het proces lang kunnen tegenhouden door een beroep te doen op zijn slechte gezondheid. Inmiddels is besloten dat zittingen niet langer mogen duren dan anderhalf uur.
Rotterdammer Paul Hellmann is mede-aanklager in de strafzaak en komt dinsdag in de rechtszaal zelf aan het woord. Zelf overleefde hij de oorlog door als zevenjarig jongetje onder te duiken. Hij vond onderdak op de Veluwe bij de familie Kröller-Möller.
Zijn moeder en oma overleefden de vernietigingskampen van Sobibor en Auschwitz niet. Tot zijn grote verbazing ging het leven na de oorlog gewoon door. Door zich te storten op de wereld van het amusement en de film vond de Rotterdammer enige geestelijke bevrijding.
foto: de identiteitskaart van Demjanjuk in WOII

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl