nieuws

'Steeds minder daklozen in Rotterdam'

ROTTERDAM - Deze week in TV Rijnmond Nieuws iedere dag een portret van een voormalig dakloze of iemand die nog steeds op straat leeft. Ook zijn er radiobijdrages te horen (zie links)
Het dak- en thuislozenbeleid van de gemeente Rotterdam is succesvol, zegt wethouder Jantine Kriens. In 2007 telde de stad bijna 3000 dak- en thuislozen. Nu zijn dat er 50. Rotterdam heeft als doelstelling om alle dak- en thuislozen voor 1 januari 2010 van straat te krijgen.
Of dat gaat lukken kan wethouder Jantine Kriens nog niet zeggen. ‘Die groep van vijftig is moeilijk te benaderen, maar we zitten er bovenop.' De wethouder waarschuwt er wel voor dat het hiermee nog niet gedaan is. De mensen die opgevangen zijn moeten allemaal een stabiel leven krijgen en houden. En dat betekent voor sommigen dat ze voor altijd begeleid moeten wonen. Dat gaat veel geld kosten, maar de gemeente hoopt op financiële steun van het Rijk.
‘Daarnaast moeten we uitkijken voor een nieuwe groep daklozen’. zegt Kriens. De wethouder doelt op een groep Oost-Europeanen, die worden uitgebuit door uitzendbureaus en op straat worden gezet. Een deel van hen gaat niet terug naar het land van herkomst. ‘We moeten er bovenop blijven zitten, want het beeld van vier jaar geleden willen we nooit meer zien.’ zegt Kriens.
Vrijdag: Het verhaal van Rotterdammer Frans, die al tweeënhalf jaar is opgenomen een gesloten kliniek voor ex-verslaafden in Drenthe.
Donderdag: Het verhaal van ex-verslaafde Anton IJzendoorn die na drie jaar begeleid wonen binnenkort een eigen huis krijgt.

Woensdag: Het verhaal van het stelletje Ben en Petra. Zwervend door Rotterdam wordt hun leven vooral beheersd door drugs.

Dinsdag: het verhaal van Harold Klaassen. Hij was tot voor kort dakloos en alcholverslaafd, maar via een reintegratieproject is hij stratenmaker geworden.