Interpol waarschuwde voor hoorndieven

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam wist dat er dieven op pad waren die het gemunt hadden op de hoorns van de neushoornkop. Interpol had hiervoor gewaarschuwd en het museum heeft daarop overleg gehad met de politie.

Dat zegt conservator Kees Moeliker. Hij vermoedt dat de dieven eerder poolshoogte zijn komen nemen, voordat ze vrijdagavond inbraken in het museum. Ze zouden omstreeks half elf de voordeur hebben opengebroken. Daarna klommen ze met een ladder naar de neushoornkop, die met een voorhamer naar beneden werd geslagen. Hoewel het alarm van het museum direct afging, wisten de inbrekers te ontkomen.

Het neushoornhoofd kwam een verdieping lager neer. Volgens curator Moeliker sloegen dieven de laatste maanden ook al toe in andere natuurhistorische musea. Ook toen hadden de inbrekers het gemunt op de hoorns.

Geneesmiddel
De hoorn van een neushoorn is volgens Moeliker een 'seksueel stimulerend middel' in de traditionele Aziatische geneeskunde. Ook geneest het ''kanker en koorts en alles wat er tussenin zit'', zegt de curator. De schade aan het museum is beperkt gebleven. De dieven braken een deur open, maar beschadigden verder alleen de kop van de neushoorn. De kop van het dier is al negentien jaar in het bezit van het museum. De kop van het dier was een replica van polyester, maar de hoorns waren echt.

Geen verrassing
Door de waarschuwing van Interpol kwam de diefstal niet helemaal als een verrassing. Volgens directeur Jelle Reumer van het museum kon het museum echter niet méér doen dan het al deed om de neushoorn te beveiligen. "Het was niet de vraag of het zou gebeuren, maar wanneer", aldus Reumer. De neushoornkop weghalen had volgens hem geen zin. "We zijn een museum en we stellen originele objecten ten toon. Als je daaraan gaat toegeven, is in feite het eind zoek. Dan kun je alles wel vervangen."

 

Deel dit artikel: