nieuws

Twaalf jaar cel voor doden peuter Cerise

ceriseherdenking.cropresize-1.jpg
ceriseherdenking.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - De ouders van de peuter Cerise uit Hellevoetsluis zijn beiden schuldig bevonden aan de dood van het kind. De 30-jarige Michelle de F. en de 25-jarige stiefvader John R. zijn veroordeeld tot 12 jaar cel.
Volgens de rechter is het meisje stelselmatig mishandeld. Cerise overleed in maart 2008 toen zij anderhalf jaar oud was.
Direct gevangen gezet
Beide verdachten waren sinds augustus 2008 tijdelijk op vrije voeten gesteld. Zij zijn direct door de politie opgehaald in Hellevoetsluis en gevangen gezet. Hun baby van een half jaar oud was door jeugdzorg de afgelopen dagen al uit voorzorg bij de verdachten weggehaald en naar een "veilige plek" gebracht. Jeugdzorg hoopt het kind op korte termijn te kunnen onderbrengen bij een pleeggezin. De oudste dochter van Michelle was al eerder in een pleeggezin geplaatst. De verdachten gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling. In deze zaak is zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de dood van het slachtoffer. Drie deskundigen hebben vastgesteld dat het kind door geweld om het leven is gebracht. Ook constateerden zij letsel dat door mishandeling was ontstaan. Het ging om blauwe plekken, loszittende en ontbrekende tandjes en zeer kort geknipte nagels.
Geen reconstructie
Eén van de deskundigen, de forensisch arts Selma Eikelenboom, vermoedde dat Cerise was verdronken in een toiletpot. De suggestie om een reconstructie te houden in de woning in Hellevoetsluis werd door de rechter afgewezen. "Het kind is door verstikking om het leven gekomen. Of dit door smoren of verdrinken komt, maakt voor de strafbaarheid niet uit. Bovendien staat niet vast dat er op dit moment nog dezelfde toiletpot in de woning staat, als ten tijde van het misdrijf". De rechtbank wilde geen onderscheid maken tussen de beide verdachten wat hun aandeel betreft in de mishandelingen en de dood van het meisje. "Het valt niet meer vast te stellen wie precies verantwoordelijk is geweest voor welk geweld. Dat komt, omdat beide verdachten geen openheid van zaken hebben gegeven en leugenachtig hebben verklaard. Zij hebben elkaar gedekt en hebben het geweld van de ander toegestaan. Daarom zijn zij in dezelfde mate schuldig", aldus de rechter.