nieuws

'Hoge opkomst bij griepvaccinatie'

ROTTERDAM - Het loopt voorspoedig met de vaccinatie van jonge kinderen tegen de Mexicaanse griep in onze regio. Ondanks het slechte weer is het overal druk, zegt een medewerker van de GGD-Rotterdam-Rijnmond.
Op alle locaties is een constante toestroom en het lijkt erop dat er sprake is van een hoge opkomst. Over drie weken moeten de kinderen terugkomen voor een tweede prik.
De vaccinaties worden niet overal gelijktijdig uitgevoerd. Waar kinderen in onder meer Ouddorp, Rozenburg, Hoek van Holland, Lansingerland, Rockanje en Schiedam maandag al een prik kregen, heeft Rotterdam er voor gekozen om iedereen pas aanstaande donderdag te vaccineren. Er worden dan 35 duizend kinderen verwacht.
Volgens de GGD moeten mensen rekening houden met lange rijen en grote verkeersdrukte. Veel gemeenten zetten extra bussen en verkeersregelaars in.
80 duizend vaccinaties
In Nederland hebben ruim een miljoen mensen een oproep gekregen. Het gaat om 830 duizend kinderen tussen de zes maanden en vier jaar oud. Verder kunnen ook bijna 200 duizend huisgenoten van jonge baby's zich laten inenten. In het Rijnmond-gebied worden deze week naar schatting 80 duizend mensen gevaccineerd.
Het is een van de grootste inentingscampagnes die ooit in Nederland is gehouden. Bij de inentingscampagne tegen Meningokokken C werden in 2002 drie miljoen kinderen ingeënt, maar dat was volgens Wilfred Schop van de GGD Rotterdam-Rijnmond makkelijker te organiseren.
Foto: In de Margriethal in Schiedam werden maandagochtend de eerste kinderen gevaccineerd.