nieuws

Rechtbank Dordrecht dreigt te verdwijnen

ROTTERDAM - Er dreigt een einde te komen aan de zelfstandige rechtbank in Dordrecht. De ministerraad heeft vrijdag besloten de rechtbank in Dordrecht als vestigingsplaats op te heffen en tot zittingsplaats te benoemen.
Minister Hirsch Ballin van Justitie wil dat de Dordtse rechtbank een onderdeel wordt van de Rotterdamse rechtbank. De gemeente Dordrecht verzet zich tegen het besluit omdat het de afstand tussen rechtbank en inwoners zou vergroten en er veel arbeidsplaatsen in Dordrecht verloren gaan.
De president van de Dordtse rechtbank Rick Verschoof beweert dat de kwaliteit van de dienstverlening slechter zal worden: "Ik vrees dat de huidige korte lijnen en de flexibiliteit die we daardoor kunnen bieden, straks verschraalt."
Ook advocaten en notarissen in de omgeving van Dordrecht maken zich ernstige zorgen over de veranderingen. Ze waarschuwen dat het kabinetsbesluit ten koste gaat van de goede rechtspleging. In april hielden ze nog een protestactie aan de Steegoversloot. De Tweede Kamer moet nog wel een beslissing nemen over de status van de rechtbank.