nieuws

‘CO2-proef Barendrecht veel te grootschalig'

ROTTERDAM - De proef met CO2-opslag in Barendrecht moet veel kleinschaliger worden uitgevoerd. Dat vindt geoloog Peter van der Gaag, die in opdracht van de Universiteit van Utrecht een rapport over de CO2-opslag in Barendrecht schreef.
De wetenschapper is een groot voorstander van ondergrondse CO2-opslag, maar vindt de proef zoals die door het ministerie is voorgesteld, veel te grootschalig: "In andere landen beginnen ze met kleine proeven. In de Verenigde Staten doen ze bijvoorbeeld een proef met 10.000 ton, in Duitsland met 25.000 ton. In Nederland gaat het direct om 800.000 ton. Dat is geen proef meer te noemen."
Milieu-minister Cramer wil 30 miljoen euro investeren in een pijpleiding en bijbehorende infrastructuur. Van der Gaag ziet liever dat de CO2 niet door een pijpleiding, maar met tankauto's naar Barendrecht wordt vervoerd: "Dat kost veel minder geld. Als dan blijkt dat de opslag niet goed werkt of niet rendabel is, dan heb je niet direct een verlies van 30 miljoen euro."
Minister Cramer (Milieu) en minister Van der Hoeven (Economische Zaken) besloten woensdag dat de proef in Barendrecht definitief doorgaat. Donderdag stuurde Van der Gaag de concepttekst van zijn rapport naar de ministers. Hij hoopt dat zijn bevindingen en voorstellen alsnog worden meegewogen in het besluit.